„Poraimos” – genocidul romilor, comemorat la Giurgiu

Partida Romilor „Pro Europa” a sustinut o conferinta de presa, care a facut parte dintr-un ansamblu de actiuni de comemorare a Ziulei Nationala de Comemorare a Holocaustului. O conferinta de presa in cadrul careia s-au punctat cele mai importante momente si in care au fost aduse din negura istoriei aspecte tragice ale „Poraimos” – genocidul romilor.

Potrivit datelor oficiale, la nivelul tarii, au fost deportati in lagare peste 26.000 de romi, dintre care 2.000 din judetul Giurgiu…

Presedintele Partidei Romilor „Pro Europa”, Mihaita Grigore a precizat ca cei mai multi romi deportati din judetul Giurgiu au fost din comuna Vedea, unde mai exista cativa supravietuitori ai Holocaustului.

„Sunt marturii cutremuratoare ale acestor supravietuiotori, cazuri de canibalism (din cauza foamei), cazuri in care o mama si-a aruncat copilul in rau, pentru ca nu suporta sa-l vada chinuindu-se in lagar…”, a spus Mihaita Grigore.

Presedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Giurgiu a facut si precizari de interes actual, spunand ca in urma unui recensamant propriu al partidului pe care il conduce, in municipiul Giurgiu sunt peste 8.700 de persoane de etnie roma, fata de 636 cat au fost inregistrati la recensamantul din 2012.