Publicat : joi, mai 7th, 2015

8 Mai 2015: Crucea Rosie si Semiluna Rosie, 50 de ani de la adoptarea Principiilor Fundamentale

crucea-rosie-romana8 Mai 2015: In acest an, de ziua Mondiala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii se sarbatoresc 50 de ani de la adoptarea Principiilor Fundamentale.

Principiile Fundamentale definesc modul nostru de oferi sprijin, responsabil si unitar, persoanelor si comunitatilor vulnerabile, oriunde si oricand este nevoie. Umanitatea reprezinta expresia motivarii noastre. Impartialitatea ne calauzeste in modul de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili, in timp ce ne pastram intotdeauna Neutralitatea si Independenta. Ne dezvoltam pe baza serviciilor de Voluntariat. Unitatea si Universalitatea ne ajuta sa ne ancoram actiunile locale in solidaritatea globala. Acestea sunt Principiile Fundamentale ale Miscarii Internationale Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Nevoile umanitare si zonele in care ne desfasuram activitatea devin din ce in ce mai complexe. Totusi, Principiile noastre Fundamentale raman neschimbate, calauzindu-ne actiunile si proiectele in toate situatiile, permitandu-ne sa ajungem la persoanele cele mai vulnerabile.

La nivel mondial, Miscarea Internationala Crucea Rosie si Semiluna Rosie sprijina milioane de oameni anual – in perioade de conflict armat, dezastre sau crize. Crucea Rosie Romana, ajuta anual mii de persoane, contribuind la dezvoltarea comunitatilor prin programele sociale, de interventie la dezastre, cursuri de calificare si de prim ajutor, alaturi de campanii de informare si educatie pentru sanatate.

Proclamate in Viena in 1965, cele sapte Principii Fundamentale reprezinta expresia bunelor practici si a valorilor Miscarii Internationale Cruce Rosie si Semiluna Rosie: Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate si Universalitate.

Ziua Mondiala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, care se marcheaza pe 8 mai, este ziua de nastere a fondatorului Crucii Rosii, Henry Dunant si este o aniversare anuala a Societatatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.

Despre autor

-