Publicat : joi, dec. 10th, 2015

9 decembrie – Ziua Internationala de Lupta impotriva Coruptiei

dgaData de 9 Decembrie a fost stabilita de catre Organizatia Natiunilor Unite ca fiind Ziua Internationala de Lupta impotriva Coruptiei, zi care reprezinta un prilej de a constientiza cetatenii cu privire la impactul negativ al acestui fenomen asupra societatii.
România a semnat Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei in anul 2003, la Merida, in Mexic. Documentul reprezinta primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei.
Coruptia ramâne o problema internationala, aria sa de manifestare cuprinzând atât natiunile cu exercitiu democratic consolidat cât si democratiile emergente si statele in curs de dezvoltare, ceea ce impune cu atât mai mult o solidarizare a eforturilor tuturor fortelor responsabile pentru contracararea sa. Lupta impotriva acestui fenomen a reprezentat o sarcina deosebit de dificila care a implicat nu numai o hotarâre ferma de a-l combate, ci si identificarea unor instrumente eficiente.
Putem afirma ca tara noastra a facut pasi decisivi pentru combaterea coruptiei, materializati in adoptarea unui cadru legislativ adecvat si crearea de institutii specializate, compatibile cu forurile internationale de profil. O astfel de institutie este Directia Generala Anticoruptie, structura specializata in prevenirea si combaterea faptelor de coruptie in rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne si care, de la operationalizare, respectiv din anul 2005 si pâna in prezent, a obtinut rezultate foarte bune.
Directia Generala Anticoruptie si implicit Serviciul Judetean Anticoruptie Giurgiu vor actiona in continuare, cu determinare sporita in directia realizarii unui mediu de integritate corespunzator la nivelul personalului Ministerului Afacerilor Interne.
Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie permanenta, iar marcarea Zilei Internationale de Lupta impotriva Coruptiei reprezinta un bun prilej de a reitera necesitatea implicarii noastre, a intregii societati.
De aceea, in situatia in care cetatenii au cunostinta despre fapte de coruptie savârsite de personalul Ministerului Afacerilor Interne este important sa ia atitudine si sa sesizeze aceste aspecte la: SERVICIUL JUDETEAN ANTICORUPTIE GIURGIU.

Despre autor

-