Publicat : joi, nov. 5th, 2015

Administratia locala din Giurgiu a participat la Forumul anual SUERD si la a VIII-a Conferinta CODCR – 2015

suerd 1Orasul Ulm din Germania a gazduit saptamana trecuta o serie de evenimente importante in plan european, intalniri ale tututor actorilor implicati in Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, atat la nivelul autoritatilor publice cat si al societatii civile si mediului de afaceri, prilejuite de organizarea celui de-al patrulea Forum Anual SUERD la care a participat si primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

Astfel, ziua de 28 octombrie a fost marcata de actiunea denumita „Participation Day in the EUSDR – Shared History – Common Future”, un eveniment dedicat in special societatii civile care alaturi de administratiile publice poate pune in aplicare proiecte finantate de UE in cadrul Strategiei Dunarii. Intalnirea a oferit efectiv o platforma de dezbatere in care sa aiba loc un schimb de opinii si sa fie amenajate expozitii destinate proiectelor dezvoltate de societatea civila.
„Prezenta mea astazi la Ulm, cu o zi inaintea deschiderii celui de-al patrulea forum pe Strategia Dunarii, in cadrul Participation Day, este o dovada a interesului pe care municipalitatea il acorda dezvoltarii durabile si multilaterale prin implicarea societatii civile, a tinerilor,  a mediului antreprenorial, a actorilor locali in proiecte dedicate comunitatii, grupurilor vulnerabile, prin promovarea patrimoniului cultural,  a resurselor umane si prin dezvoltarea serviciilor sociale”, a declarat primarul Nicolae Barbu cu acest prilej.
A doua zi, pe 29 octombrie, la Ulm a avut loc cea de-a VIII-a  Conferinta a oraselor si regiunilor dunarene, desfasurata sub titulatura „Smart, Green and Social Danube Cities”, moderata de coordonatorul general Peter Langer si deschisa de ministrul german Peter Friedrich. Prezent in cadrul conferintei, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, vicepresedintele CODCR, s-a intalnit cu primarul orasului Bratislava, Ivo Nesrovnal, Eric Bartha, secretarul general CODCR, ministrul Turismului din Bulgaria, Nikolina Angelkova, Kurt Puchinger, coordonatorul Ariei prioritare 10 si nu in ultimul rand cu presedintele CODCR, Ivo Gonner, primarul orasului Ulm, aflat la finalul mandatului sau de peste 20 de ani.
„Delegatia prezenta astazi la Ulm, formata dintr-un numar mare de primari din regiunea Dunarii, este dovada ca SUERD atrage cat mai multi membri activi care genereaza proiecte ce se inscriu in Strategia Dunarii”, a conchis primarul Barbu, ce a discutat cu acestia despre o serie de proiecte comune. O tematica ce a atras atentia la aceasta conferinta a fost prezentata de Jurgen Eisele de la Sofia, si anume realizarea unui proiect complex de construire a mai multor poduri peste Dunarea Inferioara care sa faciliteze dezvoltarea acestei regiuni dupa modelul Dunarii Superioare.
Ziua de 29 octombrie a continuat cu deschiderea oficiala a celei de-a patra editii a Forumului Anual SUERD,  in prezenta comisarului european Corina Cretu.
“Cel de-al patrulea forum se concentreaza pe inovatie, pregatire profesionala, mobilitatea fortei de munca si migratie, competitivitate si antreprenoriat la fel de mult ca si pe rolul societatii civile. Strategia Uniunii Europene pe Regiunea Dunarii si-a demonstrat potentialul in stadiile sale de implementare si dezvoltare adresand provocari precum folosirea sustenabila a resurselor sau cooperarea in ceea ce priveste schimbarile climatice. (…) In calitatea mea de Comisar European pentru Politica Regionala, vreau sa le multumesc tuturor partilor interesate care lucreaza la aceasta Strategie si o dezvolta zi de zi. Cu totii avem acelasi scop comun – de a asigura o crestere economica durabila a regiunii Dunarii si de a transpune ideile in actiuni”, a declarat Corina Cretu.
Despre acest eveniment deosebit de important care a beneficiat si de prezenta ministrului Afacerilor Extene, Bogdan Aurescu, primarul Nicolae Barbu a declarat ca reprezinta un moment de cotitura in dezvoltarea si implementarea Strategiei.

suerd 2„Daca acum trei ani la Reggensburg, la primul forum, discutam de necesitatea punerii in aplicare a  unei astfel de strategii, astazi vorbim deja de un alt stadiu mult mai pragmatic si concret. SUERD  este deja o realitate, functioneaza, exista proiecte care se implementeaza de-a lungul Dunarii in cadrul Strategiei”, a precizat primarul municipiului Giurgiu
Cu prilejul forumului, actorii SUERD au aflat vestea aprobarii unui nou comisar care sa reprezinte regiunea Dunarii si sa sustina proiectele ce iau nastere in regiune.
Deplasarea la evenimentele europene de la Ulm a primarului Nicolae Barbu a oferit prilejul de a perfecta o serie de colaborari, municipalitatea inscriind in platforma urbana proiectul High Performance Green Port. Acesta beneficiza de facilitatile Strategiei Dunarii si a primit finantare de la Bruxelles, in proportie de 85%, prin Programul CEF- Connecting Europe Facility, proiect al carui contract de finantare va fi semnat in aceasta luna, conform ultimelor informatii primite la Ulm.
Tot in Germania edilul sef, Nicolae Barbu, s-a intalnit si cu prefectul districtului Ruse, Stefko  Burgiev,  alaturi de care a discutat despre ideea construirii unui nou pod peste Dunare, intre Giurgiu si Ruse, dar si cu alti parteneri strategici alaturi de care municipalitatea speculeaza oportunitatile oferite de Programul Interreg V-B- Programul Transnational Dunarea.

Astfel, Primaria Giurgiu a depus marti, 3 noiembrie, alaturi de ceilalti parteneri si de leader-ul “Pro Danube International” proiectul DAPhNE- Danube Ports Network prin care se urmareste crearea unei retele care sa asigure o dezvoltare echilibrata a tuturor partenerilor de pe Dunare. Tot in cadrul programului Interreg V-B, municipalitatea este partenera si in proiectele:
– „Circuitele Dunarii” alaturi de alte tari din spatiul UE si non UE prin care se doreste punerea in valoare a patrimonioului cultural dunarean din orasele mici si mijlocii
– “Solutii de mediu prin utilizarea sustenabila a terenului” alaturi de parteneri din Romania, Bulgaria, Serbia, Portugalia si Republica Moldova prin care se doreste conservarea habitatelor naturale
– „Strategie de Biciclete Electrice ” alaturi de Institutul European de Tehnologie si Inovatie din Germania prin care se doreste utilizarea mijloacelor de transport prietenoase cu mediul.
Astfel participarea primarului Nicolae Barbu la Forumul Anual SUERD si la evenimentele conexe a reprezentat o buna oportunitate de a stabili noi contacte, dar si de a concretiza anumite colaborari in cadrul proiectelor europene si a demonstrat o data in plus interesul municipalitatii pentru acest domeniu de cooperare.

Despre autor

-