Publicat : vin, mart. 13th, 2015

Ai dreptul de a fi asistat de un avocat in fata organelor de urmarire penala si in procesul penal. Foloseste-l!

head site cabinet blank“Partile si subiectii procesuali principali au dreptul de a se apara ei insisi sau de a fi asistati de avocat.” Art. 10, alin (1) din Noul Cod de Procedura Penala

In calitate de suspect sau inculpat, pe tot parcursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti, aveti dreptul sa fiti asistat sau reprezentat de un avocat. Acest drept procedural presupune sa fiti insotit de un avocat cand sunteti citat la politie sau la parchet, intr-o cauza penala. De asemenea, in situatia in care ati fost retinut in cadrul unei operatiuni a organelor de ordine publica (politie, jandarmerie etc) menita sa aplaneze o stare conflictuala (lovire sau alte violente, incaierare etc), aveti dreptul de a nu declara nimic decat in fata unui aparator (ales sau desemnat din oficiu).

In situatia in care organul de urmarire penala apreciaza ca nu sunteti in masura sa va aparati corespunzator si nu aveti aparator ales se dispune desemnarea unui aparator din oficiu, intrucat, potrivit dispozitiilor art. 24 din Constitutia Romaniei si art. 10 din Codul de procedura penala, dreptul la aparare este garantat.

Off the record, organele de cercetare si urmarire penala nu prea apreciaza niciodata ca nu sunteti in masura sa va aparati singur. De multe ori veti auzi replici de genul “Ai dreptul la un avocat dar cred ca esti in stare si singur sa ne spui ce s-a intamplat, deci ce rost mai are sa pierdem vremea si tu sa cheltui niste bani aiurea, sa chemi avocatul?”

Nu intrati intr-o asemenea capcana, zambetele si asigurarile verbale ale organelor de cercetare/urmarire penala sunt doar parte din tactica acestora de interogare. In general, un cetatean care se trezeste pentru prima oara in ipostaza de a fi retinut de politie sufera o profunda tulburare emotionala. Este dispus la compromisuri pe care, intr-o stare normala, nu le-ar face. Acesta este unul dintre marile atuuri ale anchetatorilor, pe care nu vor ezita sa il foloseasca.

catuseCel mai indicat este sa nu declarati nimic pana nu apare avocatul. Aveti dreptul de a il contacta in orice faza a procedurii de cercetare/urmarire penala, chiar daca e 2 dimineata. Veti fi pus probabil sa asteptati, vi se vor arunca priviri complice, mailitioase sau prietenesti; cel mai important este sa va pastrati calmul si sa nu decideti sau declarati nimic pana nu v-ati consultat cu avocatul.

Asistarea de catre un avocat este obligatorie in urmatoarele situatii:

  1. a) cand suspectul sau inculpatul este minor, internat intr-un centru de detentie ori intr-un centru educativ, cand este retinut sau arestat, chiar in alta cauza, cand fata de acesta a fost dispusa masura de siguranta a internarii medicale, chiar in alta cauza, precum si in alte cazuri prevazute de lege;
  2. b) in cazul in care organul judiciar apreciaza ca suspectul ori inculpatul nu si-ar putea face singur apararea;
  3. c) in cursul judecatii in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani.

In toate celelalte cazuri asistarea de catre avocat este un drept, nu o obligatie.

Potrivit dispozitiilor legale, organul de cercetare penala are obligatia sa va incunostiinteze, inainte de a va lua prima declaratie, despre dreptul la aparare, consemnandu – se aceasta in procesul verbal.

Cand nu aveti un aparator ales si apararea este obligatorie, veti beneficia de asistenta juridica din partea unui aparator desemnat din oficiu, la solicitarea organului de cercetare sau a instantei de judecata.

In situatia in care aveti un aparator ales si acesta, in mod nejustificat, nu se prezinta la doua termene consecutive, sa va asiste in cursul urmaririi penale sau a cercetarii judecatoresti, cand apararea este obligatorie, autoritatea judiciara este indreptatita sa continue cercetarea penala fata de dumneavoastra, prin desemnarea unui aparator din oficiu.

In cursul urmaririi penale, la solicitarea aparatorului desemnat din oficiu, se poate acorda un termen care nu poate fi mai mic de 3 zile, pentru ca aparatorul sa ia cunostinta de actele dosarului, exceptie situatia cand obiectul dosarului este o cerere privind arestarea preventiva, unde termenul nu poate fi mai mic de 24 de ore.

Avocatul are dreptul sa va asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala care va priveste, poate formula cereri si depune memorii. Lipsa aparatorului nu impiedeca efectuarea actului de urmarire penala, daca exista dovezi ca a fost instiintat de data si ora la care trebuie sa fie prezent sa va asiste si nu se prezinta. De asemenea, avocatul poate vedea intregul material probatoriu din dosar, lucru care dumneavoastra nu va este permis decat in faza de judecata.

In situatia in care sunteti retinut sau arestat intr-o cauza, aparatorul ales sau cel desemnat din oficiu are dreptul sa ia legatura cu dumneavoastra, asigurandu-se confidentialitatea convorbirii. Prezenta aparatorului este obligatorie cand este finalizata cercetarea penala si trebuie sa va fie prezentat materialul de urmarire penala, inainte de a fi trimis in judecata.

Avocatul, daca este impiedicat in orice mod sa efectueze o aparare corespunzatoare, potrivit legii, poate formula plangere catre procurorul care efectueaza cercetare penala sau celui desemnat cu supravegherea cercetarii penale efectuate de politist si sa arate vatamarile care sunt aduse intereselor legitime. Formularea unei asemenea cereri nu suspenda continuarea cercetarilor penale sau intocmirea actului care face obiectul plangerii.

Avocatul are dreptul sa va asiste, daca aveti calitatea de inculpat, la fiecare termen de judecata si sa exercite drepturile procesuale pe care le aveti. Pe tot parcursul cercetarilor penale aveti dreptul sa luati contact cu avocatul dumneavoastra.

Nu numai invinuitul sau inculpatul are dreptul la aparare. Partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente, beneficieaza de acest drept, respectiv de a fi asistat de aparator, atat la efectuarea actelor de urmarire penala cat si in cursul judecatii.

In cursul cercetarii judecatoresti, daca aveti calitatea de parte vatamata, parte civila sau parte responsabila civilmente instanta poate dispune sa fiti asistat de un aparator, cand considera ca, din anumite motive, nu sunteti in masura sa va formulati singur apararea.

In cursul judecatii, inculpatul si celelalte parti, pot fi reprezentate, adica la proces se prezinta pentru dumneavoastra avocatul sau persoana mandatata, cu exceptia cazurilor in care prezenta dumneavosatra este obligatorie.

Nu uita ca ai drepturi! Cere-ti drepturile!

Avocat,

Gabriel Dumitru

Despre autor

-