Publicat : mie, iun. 14th, 2017

Caravana Culturala a Romilor – dialog cu oficialitati din administratia publica locala

romi 1 bisCentrul Național de Cultură a Romilor Romano Kher în parteneriat cu Partida Romilor Pro-Europa a organizat marti, 13 iunie, cea de-a treia editie a Caravanei Culturale a Romilor care a ajuns si la Giurgiu. Acțiunea are drept scop combaterea prejudecatilor si stereotipurilor referitoare la romi prin dialog intecultural pentru diversitate.
In cadrul acestui eveniment, Primaria Giurgiu a gazduit in sala de sedinte a Consiliului Local o dezbatere la care au participat reprezentanti ai Centrului National de Cultura a Romilor Romano Kher, primarul Nicoale Barbu, inspectorul scolar general Gigi Oprisan, directorul Centrului Cultural ”Ion Vinea” Virgil Petanca si membrii ai Partidei Romilor ”Pro-Europa” din Giurgiu.
Subiectul principal al dezbaterii a fost importanta culturii si a identitatii etnice în dialogul intercultural, cadru in care au fost expuse problemele cu care se confrunta comunitatea roma si identificarea unor solutii…
Edilul sef, Nicolae Barbu a reiterat sprijinul institutiei pe care o conduce pentru proiectele reale de integrare a romilor din municipiu…
”Va multumesc ca ati ales si municipiul Giurgiu pentru traseul acestei Caravane culturale. Administratia locala se preocupa si incearca sa controleze situatia populatiei defavorizate, fie de etnie roma, fie nonroma, iar proiectele care se realizeaza pentru perioada 2016-2020 vorbesc de la sine in acest sens, iar noi le dam importanta cuvenita. La toate actiunile organizate de comunitatea roma, fie locale, fie nationale am spus si am sustinut ca nu trebuie sa separam romii, inclusiv prin actiunile pe care le fac sau prin proiecte doar pentru populatia roma, pentru ca ne dorim sa nu facem segregatie si din pacate asta se intampla. In acest mod dezavantajam o populatie tot saraca, sarmana, dar care nu este de etnie roma si cream astfel probleme in comunitate. De aceea, proiectele noastre se adresesza unei comunitati omogene pe anumite zone sau areale…”, a spus primarul Nicolae Barbu.romi 1Primarul municipiului a mai amintit si de faptul ca nedeclararea etniei de catre persoanele rome (statistica arata ca sunt oficial 1.600 de persoane de etnie roma, insa realitatea este ca sunt aproape 8.000) creeaza probleme municipalitatii in atragerea de fonduri europene pentru proiecte destinate exclusiv acestei etnii.
Caravana s-a incheiat in aceeasi zi la Casa de Cultura Ion Vinea, cu o piesa de teatru bilingva pentru copii – ”Prințul cel obraznic și bătrânul înțelept” – urmată de un spectacol muzical, susținut de Taraful Calofir.

Despre autor

-