Publicat : lun, apr. 10th, 2017

Cati giurgiuveni si-au cumparat vechimea in munca

pensii 1 ghiseuIn anul 2016 a aparut in Monitorul Oficial Legea nr. 186, lege care prevede faptul ca se poate cumpara vechime in munca de maxim cinci ani, retroactiv.
La nivelul judetului Giurgiu, la Casa Judeteana de Pensii (CJP) s-au incheiat pana in acest moment 126 de contracte de asigurare si s-a incasat suma de 533.000 de lei (5,33 miliarde de lei vechi).
“Legea prevedea o data limita pana la care poate fi cumparata vechimea in munca (27 aprilie 2017), insa in acest moment sunt discutii pentru prelungirea acestui termen pana la sfarsitul anului 2017”, a precizat Marian Dumitru, directorul CJP Giurgiu.
Oficialul giurgiuvean a mai precizat ca de la nivelul judetului Giurgiu au plecat propuneri de modificare a Legii 186, in sensul ca, in momentul de fata, persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare – adica au implinit 65 de ani, barbatii si 61 de ani, femeile – nu isi pot cumpara vechime retroactiv.
“Noi, de la Giurgiu am inaintat o propunere de modificare si speram sa se ia in considerare si sa se modifice, astfel ca persoanele care sunt in astfel de situatii sa isi poata cumpara vechimea”, a precizat Marian Dumitru, directorul CJP Giurgiu.
Intrebat ce sume se platesc pentru cumpararea vechimii in munca, Marian Dumitru a precizat ca la nivelul salariului minim pe economie se stabileste contributia asiguratului. In medie, aceasta contributie este undeva la 250 de lei pe luna. Pentru 5 ani de zile, contributia maxima este de 15.500 de lei, ceea ce inseamna ca la nivelul unui an, aceasta suma reprezinta circa 3.000 de lei.

Despre autor

-