Publicat : lun, nov. 23rd, 2015

Cine arunca primul cu piatra

saci nisip 1Ce au inteles unii dintre concitadinii nostri din “cererea Pietei”? S-a cerut schimbare, insa s-a inteles doar schimbare la varful si in structurile politice. Despre schimbarea fiecaruia dintre noi nu s-a vorbit sau nimeni nu vrea sa se vorbeasca. Este mult mai usor sa ceri de la altii… ceea ce tu nu vrei sa faci. Schimbarea de mentalitate, de comportament, trebuie sa inceapa cu fiecare din noi.

Auzim reprosuri care au devenit lozinci: “Orasul arata rau, este mizerie, nu sunt cosuri de gunoi, ne-au napadit purecii si cainii”. OK, putem fi de acord, asa este. Dar in afara de lozinci transmise pe cale orala si in scris, noi ce facem? Aruncam gunoiul oriunde numai in cosurile amplasate (pe care tot noi le vandalizam sau ni le insusim – doar este bunul intregii comunitati, nu?).

Spargem seminte pe bancile de pe faleza din Port, aruncam cojile pe jos (ca la noi acasa?), iar jurnalistii scriu despre fata mizerabila a portii de la Dunare.

Protejam racnind cainii din jurul blocului dar ne plangem ca ne terorizeaza patrupedele.

Parcam autoturismele ca badaranii si ne plangem de traficul din municipiu.

Furam florile din ronduri si tipam ca Primaria nu infrumuseteaza orasul.

Ne plangem ca s-au amplasat saci cu nisip pe trotuarele din intersectii si ca (sacii) ingreuneaza traficul pietonal, motiv pentru care, daca nu furam nisipul pentru mici reparatii casnice, folosim sacii pe post de cosuri de gunoi.

Ne plangem de tantari si pureci, dar uitam foarte repede…

saci nisip 2Uitam ca timp de 16 ani (pana in 2012) nimeni nu ridica glasul si privirea din pamant sa ii reproseze fostului edil ca municipiul “giurgiuvenilor lui” arata iarna ca o vedere din Antarctica. Ca in fiecare vara ne dureau ochii uitandu-ne dupa vreun avion care sa dea cu orice, numai sa nu ne manance tantarii de vii.

Uitam ca 90% dintre noi nu stiau “peisajul” de dincolo de bariera de la poarta Primariei.

Am uitat ca pretul gigacaloriei ne indatora la bancile la care faceam credit pentru plata caldurii.

Cu siguranta am uitat si de putinele strazi care se asfaltau cu doar o noapte inainte de alegeri, din patru in patru ani. Si de strazile uitate de timp si… in timp.

Dar despre palcurile de gealati care pazeau sectiile de votare si ne indicau cum trebuie sa votam, am uitat?

Daca tot am vrut schimbare, nu trebuie sa ne schimbam si noi?

Haideti sa incepem cu asta, iar dupa aceea sa trecem la reprosuri.

Este o provocare. Cine este fara de pacat sa ridice piatra.

Despre autor

-

Afisat: 1 Comentariu
Spune-ti parerea
  1. Gârbaciu spune:

    Corect și la obiect! Poate trimiteți acest material și la televiziunile locale să-l citească la o oră de vârf și de maximă audiență!Dar ti-ai găsit! Adevărul supără întotdeauna,iar unele trăsături de caracter ne-au intrat în sânge ca un stigmat,de dinainte de domniile fanariote:ura,minciuna,lașitatea,hoția,intriga,…,adică tot ce are mai urât caracterul uman.