Publicat : sâm, mart. 14th, 2015

Cum ies cu minorul din tara?

kid plane windowIn cazul in care minorul calatoreste cu ambii parinti cazul e simplu, ca regula generala trebuie doar sa fie trecut in pasapoartele parintilor sau sa posede un act de identitate propriu.

In ipoteza in care minorul paraseste tara insotit doar de unul dintre parinti este necesar acordul scris (dat in fata notarului) al celuilalt parinte, din care sa rezulte statele de destinatie si durata deplasarii; aici exista detalii referitoare la situatia in care unul dintre parinti este decedat, declarat disparut etc., asupra carora nu voi insista, va putem oferi oricand detalii.

Cele mai multe probleme apar in situatia in care parintii sunt divortati. In varianta in care cei doi exercita in comun autoritatea parinteasca, este imperios necesar acordul parintelui necustodian pentru a putea iesi cu minorul din tara.

Una dintre cele mai controversate probleme apare atunci cand printr-o hotarare judecatoreasca definitiva exercitarea autoritatii parintesti a fost dispusa exclusiv in favoarea unuia dintre parinti, in limbaj comun copilul a fost “incredintat” doar unuia dintre parinti.

Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, legea nr. 248/2005, prevede ca o hotarare data definitiv de catre instanta in care se mentioneaza ca minorul este exclusiv “incredintat” unuia dintre parinti este suficienta ca parintele custodian sa poata parasi tara impreuna cu minorul fara acordul celuilalt parinte, indiferent pe ce perioada si in ce scop.

Pe de alta parte insa, parintele necustodian are dreptul la legaturi personale cu minorul, indiferent care este statutul acestuia: decazut din drepturi, condamnat definitiv la o pedeapsa cu inchisoarea etc. Ideea predominanta in deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului este aceea ca, in virtutea interesului superior al copilului, acesta trebuie sa aiba legaturi si contacte efective cu ambii parinti, indiferent de statutul juridic al acestora.

Problema se pune in felul urmator: odata iesit din tara impreuna cu minorul, parintele custodian poate oricand sa blocheze orice legaturi ale acestuia cu celalalt parinte. Acest fapt este considerat ca provoaca un dublu prejudiciu: pe de o parte, interesul superior al minorului cere posibilitatea de a avea legaturi efective cu ambii parinti; pe de alta parte, prin plasarea minorului la o distanta in care intalnirea efectiva dintre parintele necustodian si minor devine practic imposibil de realizat, se incalca dreptul parintelui necustodian de a avea legaturi personale cu minorul.

In practica instantelor din Romania exista numeroase cazuri in care instanta a interzis iesirea minorului din tara tocmai prin perspectiva incalcarii acestor drepturi.

Mai mult decat atat, parintele care actioneaza strict in baza prevederilor legii privind libera circulatie a persoanelor si scoate un minor din tara fara a avea acordul expres al celuilalt parinte se poate trezi in situatia de a fi acuzat de rapire internationala precum si de prejudicierea interesului superior al minorului, interes care trebuie sa primeze.

In concluzie, te sfatuiesc sa iei legatura cu un avocat in oricare dintre circumstantele descrise te afli, si oricat de “clara” ti se pare situatia ta.

Nu uita ca ai drepturi! Cere-ti drepturile!

Avocat,

Gabriel Dumitru

 

Despre autor

-