Cum pot intra absolventii de liceu in posesia primei de insertie (1.500 lei)

insertieIncepand cu anul 2018, absolventii institutiilor de invatamant inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in termen de 60 de zile de la absolvire pot solicita prima de insertie in cuantum de 1.500 lei.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocupari fortei de munca, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.
Acesti bani se vor acorda in doua transe, respectiv jumatate din suma la data angajarii si jumatate dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Prima va fi mentinuta si in situatia in care inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator in timpul primului an de la angajare, dar in termen de 30 de zile incepe un nou serviciu la un alt angajator, cu norma intreaga, tot pentru o perioada mai mare de 12 luni.
Nu beneficiaza de prima de insertie:
a) absolventii care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de munca sau de serviciu;
b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, cu exceptia situatiei in care, pentru persoanele respective, acesti angajatori au beneficiat de stimulent financiar in conditiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, cu modificarile ulterioare;
c) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca.
Absolventii care nu se angajeaza in termen de 60 de zile de la absolvire si se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pot beneficia de indemnizatia de somaj, in cuantum de 250 de lei, acordata timp de 6 luni.