Publicat : joi, mai 21st, 2015

De ce nu se poate aplica Legea insolventei personale?

insolvent_48617800_10457400_01731300_29486000-350x197Legea este complexa si necesita mult timp pentru studiu si dezbatere. S-a obtinut un termen mai lung pentru intrarea in vigoare – 6 luni, pentru ca, in acest interval, sa se procedeze la infiintarea comisiilor, instruirea celor implicati in procedura, dar si pentru informarea/ educarea potentialilor beneficiari ai actului normativ
Cum se aplica(daca se va aplica ) in concret
Formele procedurii de insolventa reglementate de proiectul de lege sunt:
1. procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor;
2. procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active;
3. procedura simplificata (accelerata) de insolventa.
Ultima forma de procedura este strict pentru cei care nu mai au capacitate de munca – pensionari de vârsta, deci peste 65 ani, bolnavi incadrati in grade de handicap sau pensie de boala si s-a dorit a fi o forma de protectie sociala.
Procedura de insolventa pe baza de plan este conceputa ca o procedura administrativa ce se va desfasura sub supravegherea/controlul unei Comisii de insolventa organizata la nivelul fiecarui judet, formata din reprezentanti ai ANPC, Ministerului Muncii si Protectiei sociale si Ministerului Finantelor Publice. Doar aspectele litigioase vor ajunge la instanta.
Procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active se aplica debitorilor a caror situatie financiara este iremediabil compromisa. Acestora li se valorifica bunurile (cu exceptia celor neurmaribile) in cadrul procedurii colective pentru a se putea acoperi o parte cât mai mare din pasiv.
Aceste proceduri sunt de competenta de prima instanta a judecatoriei. Pentru apel e competent tribunalul. Pentru a se opta pentru judecatorie s-a avut in vedere faptul ca procedura se aplica persoanelor fizice consumatori, aflati intr-o situatie financiara precara si acestia trebuie sa fie mai aproape de domiciliu, sa fie cheltuieli mai reduse, dar si faptul ca judecatoriile au si acum in competenta contestatiile la executarea silita, actiunile in pretentii de valoare redusa, partajele etc.
Deci nu se poate aplica pentru ca nu exista institutiile prevazute de lege.
Avocat,

COLTUC MARIUS VICENTIU

Despre autor

-