Publicat : lun, ian. 30th, 2017

Debitorii la Fisc nu vor mai fi “facuti de rusine” – Ce ascunde modificarea regulilor de publicare a datornicilor la bugetul de stat?

anaf 1ANAF a anuntat ca intentioneaza sa modifice regulile de publicare a listelor cu datornici la bugetele de stat, iar plafoanele noi aproape ca vor desfiinta acea vestita “lista a rusinii”.
Asadar, Fiscul va popri conturile debitorului, îi va scoate bunuri la licitaţie, eventual îi va cere şi insolvenţa, dar “nu îl mai face de ruşine“… Asa, si?
Pentru agenţii economici, plafonul pentru firme mici, pentru II-uri şi PFA-uri se majorează la 100.000 lei. Suma este enormă şi nu pare a exista o altă motivaţie decât dorinţa Fiscului de a ascunde numele datornicilor.
Numărul firmelor active din România este de aproximativ 750.000, în timp ce numărul II-irilor, IF-urilor şi PFA-urilor în funcţiune se apropie de 400.000. Cel mai probabil, o situatie actualizata ne-ar arata ca sunt peste 400.000 de astfel de agenţi economici cu cifra de afaceri anuală de sub 100.000 lei. Şi atunci de ce un plafon atât de mare?
Şi în cazul celorlate firme, plafoanele sunt foarte ridicate – 500.000 lei pentru marii contribuabili şi 250.000 lei pentru contribuabilii mijlocii – şi impresia este că, dacă nu datorezi statului măcar jumătate de milion de lei, eşti neînsemnat pentru Fisc. Şi indiferent cât de mare este firma, de ce să fie lăsată să ajungă la datorii de jumătate de milion de lei?!
Asadar, revenim – ce se ascunde de fapt cu aceasta noua regula, cu aceasta marire de plafon?

Despre autor

-