Publicat : mar, apr. 28th, 2015

Dezastru economic iminent pentru Romania

impactul-demografic_48699Sociologii avertizeaza ca, in 2050, peste jumatate din populatia Romaniei va depasi 50 de ani, ceea ce va fi un dezastru pentru economie si sistemul de pensii. In 1992, in Romania traiau peste 5 milioane de copii si adolescenti de pana in 15 ani. In acelasi an, erau inregistrati doar 2,5 milioane de romani care aveau peste 65 de ani. Adica aveam 2 copii la fiecare cetatean in varsta, iar populatia intinerea.

In 2015, pentru prima data de la Revolutie, numarul persoanelor de peste 65 de ani este mai mare decat al celor sub 15 ani. Cifrele sunt confirmate de Institutul National de Statistica.

Vestea buna e ca speranta de viata a romanilor a crescut. Dar toti acesti factori au facut ca piramida demografica sa se inverseze incepand cu 2015, cand numarul varstnicilor este deja cu 100.000 mai mare decat cel al tinerilor.

Practic, am devenit un popor care imbatraneste. Sociologii spun ca in anul 2050 Romania va avea 16 milioane de locuitori, iar varsta medie va fi 52 de ani. Asta inseamna ca cineva care se afla in mijlocul populatiei va avea 52 de ani, in momentul de fata este 37. Acest lucru inseamna dezastru pentru Romania din punct de vedere al economiei si al sistemului de pensie.

Si tarile dezvoltate se confrunta de mult cu problema imbatranirii populatiei. In Danemarca, de exemplu, o companie turistica a lansat o campanie publicitara de…”sex patriotic” cu scopul de a-i incuraja pe locuitori sa repopuleze tara.

Revenind la Romania, 2013 a fost anul cu cei mai putini bebelusi de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Despre autor

-