Publicat : sâm, mai 23rd, 2015

DGASPC Giurgiu informeaza: Credite pentru persoane cu dizabilitati locomotorii, cu dobanda suportata din bugetul de stat

dizabDoar 5 persoane  cu handicap grav si accentuat  din judetul Giurgiu beneficiaza  de un credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat,  pentru achizitionarea unui  mijloc de transport precum si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii. Legea 448/2006  privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede ca  beneficiaza de  aceasta prevedere legislativa  si familia sau persoana care are in ingrijire cel putin un copil cu handicap grav ori accentuat.

Pentru a beneficia de un credit a carui dobanda se suporta de la bugetul de stat (prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap) este obligatorie  plata  la scadenta a ratelor creditului. In situatia in care beneficiarul creditului inregistreaza restante la rambursarea acestuia, dobanda aferenta  nu va mai fi suportata din bugetul de stat, ci   va suportata de catre beneficiarul creditului.

In vederea obtinerii  creditului, persoana cu handicap grav sau accentuat ori persoana care are in ingrijire un copil cu handicap grav sau accentuat se poate adresa cu o cerere  la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului  Giurgiu, daca aceasta are domiciliul in raza teritoriala a judetului Giurgiu. In vederea obtinerii creditului, solicitantul trebuie sa depuna  mai multe documente (copii ale cartii de identitate si ale certificatului de incadrare in gradul de handicap grav sau accentuat, declaratii pe proprie raspundere); in urma analizarii documentelor depuse, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu elibereaza  solicitantului  o adeverinta privind acordul platii dobanzii la creditul obtinut in temeiul prevederilor Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Dupa obtinerea adeverintei, solicitantul se poate adresa unei unitati bancare. In functie de destinatia creditului obtinut in conditiile legii, solicitantul  include in dosar si  documente  precum  proiectul lucrarii de adaptare a locuintei conform nevoilor individuale de acces, insotit de devizul de lucrari aferente adaptarii; este necesar ca  proiectul lucrarii  sa respecte cerintele de accesibilitate, in conformitate cu actele normative in vigoare; dupa caz, sunt necesare   copie de pe factura finala a autovehiculului sau copia legalizata a contractului de  vanzare- cumparare a acestuia, precum si dovada inscrierii autoturismului pe numele titularului de credit bancar.

“Au fost situatii in care persoane cu handicap grav sau accentuat au  solicitat acordarea unui  credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat pentru racordarea locuintei la reteaua de gaze, reparatia acoperisului sau construirea de anexe adiacente locuintei. Precizam ca in conformitate cu prevederile legale  acordarea unui astfel de credit se face in cazurile in care persoanele adulte  cu handicap grav si accentuat  sau parintii unui copil cu handicap grav sau accentuat vor sa achizitioneze un mijloc de transport sau pentru adaptarea locuintei conform nevoilor de acces pentru persoane cu dizabilitati locomotorii. In urma acceptului de creditare din partea unitatii bancare, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu va incheia un angajament de plata a dobanzii, pe baza contractului de credit si a graficului de rambursare”, a declarat Preda Florentina, consilier in cadrul Serviciului Financiar- Contabil din cadrul DGASPC Giurgiu.

Creditele cu  dobanda  suportata  din bugetul de stat au fost contractate de cei cinci  beneficiari in anii 2007, 2008, 2010 si respectiv 2014.Valoarea uneui credit poate fi de maximum 10 000 de euro iar perioada de rambursare este de maximum 10 ani.

Despre autor

-