Publicat : lun, iun. 29th, 2015

Ecologizare de amploare cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii

G5In fecare an, pe 29 iunie, se marcheaza Ziua Internationala a Dunarii la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea. O ampla actiune de ecologizare a malurilor Dunarii si a altor ape a avut loc sambata, 27 iunie 2015. Ecologizarea, parte din campania nationala “Let’s Do It, Danube!”, s-a organizat cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii in judetele dunarene: Caras – Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomița, Braila, Galați, Tulcea si Constanța.

G2Campania “Let’s Do It, Danube!”, aflata la cea de a doua editie, a insemnat, pe langa activitatea de ecologizare, si o campanie de educare in scolile dunarene, o caravana de film documentar “Dunarea, Amazonul Europei” si o competiție pentru elevi numita “Exploratorii Dunarii”. Scopul campaniei a fost acela de a educa si responsabiliza cetațenii Romaniei in ceea ce priveste curațenia apelor si, in special, a Dunarii.

G3In judetul Giurgiu, majoritatea institutiilor si primariilor au fost invitate pentru a se implica intr-o  singura zi in ecologizarea malurilor pe data de 27 iunie.

La nivelul municipiului, echipa judeteana impreuna cu Primaria municipiului Giurgiu au instituit la sediul primariei un comandament “Let’s Do It, Danube!” , prin care s-au mobilizat forte importante, au fost stabilite si repartizate zonele de ecologizare si responsabilitati pentru fiecare. Comandamentul a activat in ultimele doua saptamani si mai ales in ziua de curatenie. Sacii si manusile au fost distribuite din timp la mai multe institutii, astfel incat acestea au mers direct la zonele repartizate . In  ziua curateniei, voluntarii veniti la prima ora in curtea primariei au fost echipati cu saci si manusi, li s-a facut instructajul privind colectarea selectiva si normele de siguranta si au fost transportati la zonele de ecologizare cu autobuze puse la dispozitie de municipalitate. Sambata, au fost ecologizate zone identificate de la Canalul Plantelor pana la Podul Prieteniei, inclusiv zona Vamii. In anumite zone, unde erau depozitate cantitati mari de deseuri, s-a intervent si cu buldoexcavatoare.

partener strategcLa actiunea de ecologizare din 27 iunie, se estimeaza ca au participat 2500 de voluntari in municipiu si judet, centralizarea datelor urmand a fi finalizata in cursul saptamanii. Alaturi de voluntarii din municipiul Giurgiu, s-a aflat si Toma Petcu, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

G6Echipa judeteana a fost placut surprinsa ca multi adulti au venit insotiti de copiii lor pentru a le da un exemplu personal. Astfel, mai multi copii participanti la ecologizare au fost invitati de echipa “Let’s do it, Danube!” si la o plimbare cu vaporul pe Dunare pentru ca micutii sa se bucura de frumusetea fluviului.

“Let’s Do It, Danube!” este organizat de echipa “Let`s Do It, Romania!“ in perioada martie-iunie in toate județele dunarene, fiind realizat in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si susținut de Kaufland Romania.

De asemenea, proiectul s-a bucurat si de sustinere din partea mai multor parteneri: Institutia Prefectului Judetului Giurgiu, Primaria Municipiului Giurgiu, Apele Romane SGA Giurgiu, Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Giurgiu, Agentia pentru Protectia Mediului Giurgiu , Romsilva, Inspectoratul Scolar Judetean, ISU Vlasca, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontiera Giurgiu, Inspectoratul Politiei judetene Giurgiu.

Anul acesta, ziua de curatenie a coincis cu Ziua Internationala a Pescuitului si Pescarului.

Despre autor

-

Afisat: 1 Comentariu
Spune-ti parerea
  1. aaa spune:

    Felicitari pentru actiune tuturor celor implicati. Poate ca ar trebui sa fim mai multi si mai des deoarece „porcii” nu au maini sa stranga in urma lor…intelegeti voi…Nu ne vom vindeca prea curand, atata timp cat parintii zambesc la copiii care arunca ambalaje direct pe trotuar…