Publicat : sâm, ian. 30th, 2016

Elevii din Calugareni au primit Cartile copilariei

brenciu 1Comuna Calugareni, zona incarcata de istorie si cu mare potential agricol, a gazduit marti, 26 ianuarie, un important eveniment dedicat elevilor de la Școlii Gimnaziale nr. 1, din comuna Calugareni, judetul Giurgiu. Echipa Asociatiei Curtea Veche cu sprijinul Azomures au oferit volume “Cartile copilariei” si, impreuna cu Horia Brenciu, i-au indemnat pe copii sa citeasca pentru un viitor mai bun.
Cum educatia incepe cu cititul, si in satele românesti nu exista librarii sau biblioteci, intâlnirea dintre copii si carti potrivite vârstelor lor este in general foarte dificila. Pentru acestia, Asociatia Curtea Veche impreuna cu Azomures si partenerii locali ai companiei deruleaza o campanie menita sa le ofere elevilor sansa de a visa la un viitor mai bun.
La evenimentul organizat ieri, invitatii, Iren Arsene (presedinte, Asociatia Curtea Veche), Ovidiu Maior (PR Manager, Azomures), Anton Sinel (director, Azochim) si Horia Brenciu, au vrut sa arate prin propriul lor exemplu ca lectura si educatia sunt necesare daca vrei sa iti depasesti conditia si limitele.
brenciu 2Anton Sinel (antreprenor local, director Azochim) isi desfasoara activitatea in comuna Calugareni si este un model de urmat pentru copii. Datorita perseverentei a devenit in timp unul dintre marii piloni de sprijin ai comunitatii. “Elevii români au mare potential, insa nu toti au resursele necesare pentru a isi imagina macar un viitor mai bun. Sunt de parere ca lectura si educatia trebuie sa fie printre principalele obiective ale antreprenorilor români când vine vorba despre implicarea in comunitate. Fara aceste doua elemente, evolutia tinerelor generatii si a societatii, in general, va fi extrem de incetinita.” a declarat acesta.
brenciu 4In completarea spuselor domnului Anton, reprezentantul Azomures, le-a explicat celor mici ca doar ei sunt responsabili de urmatorii pasi in aceasta calatorie a lecturii si i-a indemnat sa faca schimb intre ei cu volumele primite astfel incât cu totii sa afle povestile personajelor preferate. Totodata, doamna Iren Arsene, presedintele Asociatiei Curtea Veche le-a povestit copiilor ca in fata lor nu sunt niste simple carti, ci bilete catre nenumarate destinatii in lume. Cartile sunt singurele moduri prin carea mintea lor se poate deschide catre noi si noi cunostinte. Un foarte bun exemplu a fost aratat si de Horia Brenciu, invitatul surpriza, care a intrat in sala de clasa tinând in brate zeci de volume din colectia “Cartile Copilariei” – o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate intr-o forma atractiva si adaptate nivelului de intelegere al copiilor cu vârste intre 8 si 14 ani.
Scolile, asa nerenovate cum au ramas in anumite zone, sadesc speranta in satele românesti si bucuria cu carte elevii scolii din Calugareni au primit volumele primite arata o nevoie uriasa de cunoastere pe care numai membrii comunitatii locale o pot implini prin actiuni precum cea organizata de Asociatia Curtea Veche, Azomures si Azochim. Evenimentul de ieri a ajuns cu siguranta la inima copiilor si va ramâne o viata intreaga drept motivatie.
brenciu 3Statisticile din ce in ce mai ingrijoratoare privind rezultatele slabe in sistemul educational, rata abandonului scolar, scaderea dramatica a lecturii in rândul celor mici, precum si dificultatile in intelegerea textelor sunt doar câteva dintre aspectele pentru care Asociatia Curtea Veche a demarat programul national de lectura “Cartile copilariei”, sustinut la nivel rural de Azomures, prin care elevii satelor românesti beneficiaza de donatii de carte si sunt implicati in cluburi de lectura interactive organizate saptamânal de voluntari locali.
Pentru mai multe detalii despre Asociatia Curtea Veche si despre proiectele pe care le desfasoara puteti afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro si Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.

Despre autor

-