Publicat : joi, iun. 4th, 2015

Elevii Liceului „Nicolae Cartojan”, premiati la Festivalul de Film Anti-corruption 2015

anti coruptionIn perioada 30 mai – 3 iunie, Directia Generala Anticoruptie din Ministerul Afacerilor Interne, Asociatia Pro Democratia si Fundatia Hanns Seidel Romania au organizat la Cluj etapa finala a proiectului ANTI-CORRUPTION FILM FESTIVAL 2015, avand ca tema educatia anticoruptie prin film, proiect asociat Festivalului International de Film Transilvania – TIFF, aflat la a 14-a editie.

Principala actiune a proiectului a constat in organizarea unei competitii de filme de scurt-metraj adresata deopotriva cineastilor amatori si profesionistilor din Romania.

In acest context, sambata, 30 mai a.c., la Casa TIFF, organizatorii au premiat cele mai bune 3 filme de scurt metraj inscrise in concursul organizat in cadrul proiectului. Astfel, premiul I a fost castigat de Aciobanitei Constantin din Piatra Neamt, cu scurt metrajul “Lumea in care am vrea sa traim!”, premiul II i-a revenit lui Manolache Teodor din Braila, cu filmul “Fantoma Trecutului”, iar premiul III a mers la Nistor Aurelian din Giurgiu, cu filmul “Sweet dreams”.

Astfel, echipa de tineri cineasti a liceului Teoretic „Nicolae Cartojan” sub coordonarea profesorului ION GHIMPETEANU a reusit sa depaseasca judete cu experienta in domeniu.

Proiectul si-a propus sa participe la promovarea transparentei, integritatii, responsabilitatii si bunei guvernari prin atingerea a trei dimensiuni ale prevenirii coruptiei: informarea privind efectele negative ale coruptiei, incurajarea unei atitudini de intoleranta si stimularea  celor afectati in semnalarea cazurilor de coruptie catre organele competente. Toate aceste dimensiuni au in vedere, in plus, o actiune orientata spre viitor pentru ca se adreseaza in primul rand tinerilor, care sunt incurajati sa ia atitudine impotriva coruptiei ca cetateni activi, dezvoltandu-se astfel societatea civila romaneasca in sens larg.

Beneficiind de contributia directa a ofiterilor de prevenire ai Directiei Generale Anticoruptie, proiectul a debutat cu organizarea a 3 sesiuni de informare a tinerilor din institutiile de invatamant liceal, respectiv Liceul Teoretic „Nicolae Cartojan”,  Liceul Teoretic „Tudor Vianu” si Colegiul National „Ion Maiorescu”, la care au participat 150 elevi din clasele a IX-a si a XI-a si profesori cat si reprezentantii societatii FLANCO, care au oferit grupului tinta, materiale promotionale constand in pixuri si pliante.

Activitatea a fost dublata de campania de promovare si inscriere in competitia de filme de scurt-metraj.

Despre autor

-