Publicat : mie, sept. 30th, 2015

Elevii reactioneaza dur – vor sa aleaga singuri daca participa sau nu la orele de religie

ora de religieConsiliul National al Elevilor impreuna cu Asociatia Elevilor din Constanta considera nelegale prevederile art. 3 alin. (1) din Metodologie, cat si art. 18 din Legea Educatiei Nationale, conform careia in cazul elevului minor, cu varsta de peste 14 ani, parintii sau tutorii legali ai acestuia decid asupra frecventarii orei de religie si inerent asupra adeziunii sale religioase. Conform dispozitiilor Codului Civil, precum si conform art. 30 din Legea 272/2004, minorul care a implinit varsta de 14 ani are dreptul de a-si alege confesiunea religioasa. Acesta este indreptatit si in acelasi timp competent sa decida daca doreste sa frecventeze ora de religie. Mai mult, obligatia de a participa la procesele unui act religios fara vointa proprie reprezinta o infractiune.

Elevii considera necesara respectarea dreptului la constiinta si libertate de adeziune  a minorului cu capacitate de exercitiu restransa, si condamna faptul ca elevii intre 14 si 18 ani nu au posibilitatea de a alege singuri daca doresc sau nu sa participe la ora de religie. In acelasi timp ei isi exprima ingrijorarea asupra faptului ca se doreste sa se interpreteze in mod abuziv Metodologia, si astfel nu se ia in considerare ca optiunile unui elev care pe parcursul celor 12 ani de studiu se dezvolta continuu se pot modifica in timp. De asemenea, elevii denunta presiunile imense facute de catre unii directori,  diriginti si profesori de religie pentru ca elevii sa se inscrie la ora de religie.
”Militam pentru dreptul elevului de a decide daca doreste sau nu sa participe la ora de religie, iar faptul ca parintii/elevii trebuie sa depuna o cerere in fiecare an reprezinta, pana la urma, o confirmare a dorintei de a participa. Aceasta actiune nu este niciun impediment. Sustinem in intregime ca este dreptul elevilor de a participa la ora de religie, la fel cum e dreptul elevilor de a refuza, iar 14 ani este o varsta la care, si moral si legal, au competenta de a decide daca vor sa urmeze cursurile sau nu. In acelasi timp, dorinta Patriarhiei de a interpreta ca inscrierile au finalitate in clasa a XII-a demonstreaza ca exista suspiciuni rezonabile ca s-au  facut presiuni pentru ca elevii sa se inscrie la ora de religie, iar continuarea deciziei din clasa I pana in clasa a XII-a face ca retragerea sa fie mult mai greoaie, din cauza acelorasi presiuni. Atat timp cat parintii/elevii vor ca elevii sa frecventeze religia si in anul urmator scolar, nu credem ca este o problema in a depune acea cerere, mai mult, este dovada ca ei adera in continuare la aceleasi principii religioase din anii trecuti”, a declarat Horia-Serban Onita, Presedintele Consiliului National al Elevilor.
”Interpretarea emisa de Patriarhia Romana este neconforma cu ordinul emis saptamana trecuta si contrara cu decizia Curtii Constitutionale. Consider ca Ministerul Educatiei ar trebui sa ofere clarificari cu privire la acest subiect, pentru buna informare a opiniei publice. Totodata, reiterez nevoia modificarii art. 18 din Legea Educatiei, in sensul in care elevul cu varsta de peste 14 ani sa poata decide frecventarea orei de religie, conform prevederilor art. 491 din Codul Civil” a declarat Presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Constantin-Alexandru Manda.

Despre autor

-

Afisat: 1 Comentariu
Spune-ti parerea
  1. S-ar putea ca desi intr-o prima faza procentul imens de mare de inscrisi la orele de religie sa fie considerat o victorie de catre BOR , pe termen lung ( 5-10-15 ani ) procentul care va scadea incontinuu sa fie ca o bomba cu ceas……