Publicat : mar, oct. 27th, 2015

Examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san in Bolintin Deal si Gaujani

FABCIncepand din luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural beneficiaza de examinari medicale gratuite in vederea depistarii cancerului de san. Campania este derulata, pentru al doilea an consecutiv, de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cancerul de san este cel mai frecvent intalnit neoplasm al femeilor, reprezentand 25,2% din totalul cazurilor de cancer. 36% este procentul mortalitatii din cauza acestei boli in tara noastra, mai mare decat media europeana (29%) inclusiv decat cea mondiala (31%).

In Romania, cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor in stadiul 2 sau 3 al bolii. Acesta este si motivul pentru care numarul pacientelor care pierd lupta cu aceasta boala este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mica in mediul rural, unde si accesul la informatie este limitat.

Anul trecut, FABC a derulat, impreuna cu medici rezidenti si studenti la medicina in ani terminali, voluntari in cadrul proiectului „Impreuna pentru Sanatatea Rurala” (ISPR), o campanie de examinari gratuite in sate din judetele Arges, Galati, Ialomita, Prahova si Teleorman. Femeile depistate cu probleme au fost indrumate catre investigatii amanuntite. Anul acesta, FABC va derula campania de testare in alte cinci judete.

Caravana la sate face parte dintr-o campanie nationala anuala a FABC, aflata deja la editia a VII-a. Prin aceasta initiativa, FABC isi propune sa convinga femeile despre cat de important este sa mergi la medic, sa poti preveni sau sa iei masuri imediate odata ce afectiunea a fost depistata.

Primele examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san au avut loc in zilele de 10-11 octombrie in comuna Valea Stanciului din judetul Dolj si 24-25 octombrie in comuna Izvoarele din judetul Giurgiu. Caravana cu medici rezidenti si studenti  va avea urma urmatorul traseu:

31 octombrie – 1 noiembrie, comuna Bolintin-Deal, judetul Giurgiu

7-8 noiembrie, comuna Ciorogarla, judetul Ilfov

14-15 noiembrie, comuna Gaujani, judetul Giurgiu

21-22 noiembrie, comuna Manesti, judetul Dambovita

Mai multe informatii despre campanie si programul caravanei se pot gasi pe site-ul www.invingemcancerul.ro sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/nuamfacutdestul.

Despre autor

-