Publicat : mie, oct. 21st, 2015

Examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san pentru femeile din mediul rural – comuna Izvoarele, 24-25 octombrie

cancer la sanIncepand din luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinari medicale gratuite in vederea depistarii cancerului de san. Campania este derulata, pentru al doilea an consecutiv, de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cancerul de san este cel mai frecvent intalnit neoplasm al femeilor, reprezentand 25,2%1 din totalul cazurilor de cancer. 36% este procentul mortalitatii din cauza acestei boli in tara noastra, mai mare decat media europeana (29%) inclusiv decat cea mondiala (31%).

In Romania, cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor in stadiul 2 sau 32 al bolii. Acesta este si motivul pentru care numarul pacientelor care pierd lupta cu aceasta boala este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mica in mediul rural, unde si accesul la informatie este limitat.

Anul trecut, FABC a derulat, impreuna cu medici rezidenti si studenti la medicina in ani terminali, voluntari in cadrul proiectului „Impreuna pentru Sanatatea Rurala” (ISPR), o campanie de examinari gratuite in sate din judetele Arges, Galati, Ialomita, Prahova si Teleorman. Femeile depistate cu probleme au fost indrumate catre investigatii amanuntite. Anul acesta, FABC va derula campania de testare in alte cinci judete.

“In cadrul campaniei desfasurate anul trecut, din totalul de 1.012 femei care au beneficiat de control medical, 11,5% au fost depistate cu posibile afectiuni ale sanului. Dintre acestea, 69% au peste 40 de ani, restul de 31% se situeaza sub aceasta limita de varsta. De asemenea, 8% dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de san in familie. Mai mult, 76% dintre femeile consultate nu facusera anterior niciun consult medical al sanilor. Rezultatele acestei campanii confirma necesitatea implementarii unui program national de screening pentru cancerul de san. Cate femei trebuie sa mai fie depistate cu cancer de san pentru ca autoritatile sa puna in aplicare acest program national de screening?”, subliniaza Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Caravana la sate face parte dintr-o campanie nationala anuala a FABC, aflata deja la editia a VII-a. Prin aceasta initiativa, FABC isi propune sa convinga femeile despre cat de important este sa mergi la medic, sa poti preveni sau sa iei masuri imediate odata ce afectiunea a fost depistata.

Primele examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san au avut loc in zilele de 10-11 octombrie in comuna Valea Stanciului din judetul Dolj. Caravana cu medici rezidenti si studenti se va deplasa in zilele de 24-25 octombrie in comuna Izvoarele din judetul Giurgiu. Mai multe informatii despre campanie si programul caravanei se pot gasi pe site-ul www.invingemcancerul.ro sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/nuamfacutdestul.

Campania de informare despre cancerul de san initiata de FABC si Liga Romana de Cancer, cu sprijinul APCR, Roche, Pfizer, IPSR, Radio Trinitas.

Despre autor

-