Publicat : joi, dec. 8th, 2016

GALA VOLUNTARIATULUI 2016 – Aplauze pentru implicarea, dedicarea şi pasiunea voluntarilor giurgiuveni

gala-1Ziua Internaţională a Voluntariatului a fost sărbătorită chiar pe 5 decembrie şi la Giurgiu prin “Gala voluntariatului”. Pentru o oră, Ateneul Nicolae Bălănescu, templul culturii din Giurgiu, a devenit locul unde au fost aplaudaţi cei care prin exemplul personal au susţinut mişcarea de voluntariat, implicarea şi iniţiativa civică în 2016.
Gala voluntariatului, aflată la cea de-a patra ediţie, a fost organizată în acest an prin Asociaţia “Prietenii de lângă Tine” în parteneriat cu Primăria municipiului Giurgiu. Iniţiată de Lăcrămioara Ocunschi şi Mariana Mitroi, echipa care a reprezentat Let’s Do It, Romania în judeţul Giurgiu în ultimii 5 ani, fiecare gală a voluntariatului a adus ceva nou, în fiecare an. La celelalte trei ediţii, nominalizaţii galei erau organizaţii şi persoane care s-au implicat în activităţile organizate sub umbrela “Let’s do it”. Anul acesta, pe lângă organizaţiile implicate în ecologizările Let’s Do It, Danube! din 25 iunie şi Ziua Naţională de Curatenie din 24 septembrie, iniţiatoarele galei au dorit să salute eforturile unor ONG-uri giurgiuvene, precum şi iniţiative şi atitudini civice personale în mai multe domenii: cultural, social, sănătate şi mediu.gala-2
Peste 20 de de aprecieri au fost făcute în cadrul galei. Mai întâi au fost menţionaţi partenerii tradiţionali ai proiectelor “Let’s Do It, Romania!” în Giurgiu (Primăria Municipiului Giurgiu , Apele Române, Inspectoratul Şcolar Judeţean, ISU Vlaşca, Jandarmeria Giurgiu, Garda de Mediu Giurgiu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului), precum şi iniţiative personale de mobilizare a voluntarilor la ecologizări: preotul Georgian Tudor (pentru mobilizarea a 100 de persoane) şi Emil Epure (pentru mobilizarea a 60 de tineri). Pentru iniţiativa mobilizării a zeci de voluntari în vederea ecologizării Cetăţii Giurgiu, pe parcurusul a mai multor luni, a fost nominalizat Alexandru Vladu. De asemenea, şi preotul Bogdan Mihăescu, a fost apreciat pentru activităţile de voluntariat dedicate copiilor şi persoanelor aflate în dificultate.
Nominalizările de apreciere a iniţiativelor civice au mers apoi către proiecte care se desfăşoară de mai mulţi ani consecutiv în Giurgiu: Shoe Box organizat de Atelierul lui Pixie si proiectul de strângere de jucării organizat de Ileana Paraschiv de la Casanova Body si Corina Falan. Mai mult, Corina a fost apreciată şi pentru campania de promovare a unui stil de viaţă sănătos, prin care a invitat giurgiuvenii la mişcare în parc. Rămânând în zona sportului, a fost apreciat şi antrenorul Marius George Sima care a obţinut rezultate remarcabile cu elevii, deşi nu a beneficiat de cele mai bune condiţii de pregătire a acestora. Atenţia a fost mutată în zona culturală, unde a fost apreciată munca de voluntariat a regizorului Florin Antoniu, care a obţinut rezultate deosebite cu copiii la diverse festivaluri de teatru, precum şi eforturile poetei Dunia Pălăngeanu, Preşedintele Cenaclului literar Luceafărul, care reuşeşte ca lunar să coordoneze 60 de membri pentru întâlnirile cenaclului. Totodată a fost apreciată şi iniţiativa Gigicăi Pieptănaru de a susţine organizarea cenaclului în cadrul salinei proprii.
Pentru eforturile constante de mobilizare a voluntarilor în vederea dezvoltării regionale şi intercomunitare au fost apreciate Asociatia Uniţi pentru Giurgiu şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Giurgiu.
Cum de curând, pe 1 decembrie, a fost marcată Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, Lăcrămioara Ocunschi a punctat că este important să se ştie că HIV nu a dispărut si că este necesar să se continue alocarea de resurse, să se crească conştientizarea şi lupta împotriva stigmatizării, precum şi exprimarea solidarităţii cu persoanele care trăiesc cu HIV. Pentru activitatea susţinută în domeniu au fost apreciate două asociaţii: Asociaţia “Viaţă şi Speranţă” (fiind prezentă la festivitate Marinela Mola) şi Asociaţia Licurici. De asemenea, tot în aria sănătăţii a fost apreciată contribuţia Crucii Roşii Giurgiu, iar gala s-a încheiat cu felicitarea pentru succesul înregistrat de Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Hepatită Giurgiu – preşedinte Georgiana Creţu, care după trei ani de studii locale şi o amplă campanie de strângere de semnături, a reuşit împlinirea unui vis: determinarea autorităţilor în vederea achiziţionării unui mamograf necesar Spitalului de urgenţă Giurgiu.
Cu prilejul galei, voluntariii și organizațiile au avut ocazia de a celebra munca lor în folosul celorlalţi, de a împărtăși valorile voluntariatului și de a le promova în cadrul comunității locale.
Lăcrămioara Ocunschi, iniţiator Gala voluntariatului: „Proiectul Let’s Do It, Romania! a fost proiectul care a mobilizat cei mai mulţi voluntari. De aceea în anii trecuţi, gala era destinată susţinătorilor proiectului ce avea ca şi componente activităţi de ecologizare şi de educaţie ecologică. Din acest an, am adus în lumina reflectoarelor doar o parte din activităţile făcute cu entuziasm şi cu drag din dorinţa de a aduce o schimbare pozitivă în comunitate. Am adus în faţă umanitatea şi bunăvoinţa între oameni. Fiindcă singurul lucru care ne poate schimba este bunătatea. Simplă, trăită cu drag şi oferită fără prea multe aşteptări. Aşa cum face voluntariatul din oameni!”
Mariana Mitroi, iniţiator Gala voluntariatului: „În fiecare an, gala reuneşte organizaţii neguvernamentale, instituţii publice şi companii, pentru a oferi o binemeritată recunoaştere publică a oamenilor care dăruiesc în mod constant din timpul, energia şi abilitățile lor pentru a se implica în comunitate. Este, pur şi simplu, o altă faţă a judeţului Giurgiu, pe care am ales să o facem cunoscută pentru a le arăta oamenilor câte lucruri bune se întâmplă zilnic lângă ei. Avem convingerea că vom continua şi în 2017 activităţile de voluntariat, poate, la o mai mare intensitate ca până acum. Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către mass-media locală, care ne-a susţinut de-a lungul anilor”.
Gala Voluntariatului, ediţia a patra, a fost una specială, dedicată acelor persoane care își dăruiesc timpul, talentul, energia, cunoștințele și abilitățile lor în folosul altora, aducând astfel o schimbare pozitivă și un impact de durată în construirea unei comunități mai bune. Practic, a fost un moment de recunoaștere a eforturilor și rezultatelor muncii depuse de voluntari, instituţii şi organizaţii, fiind modele de bună practică pentru toţi.

Despre autor

-