Publicat : vin, ian. 20th, 2017

HG 965/2016 modifica de sambata Codul Rutier – regulile parcarii pe trotuare se schimba

parcare-2Regulile privind parcarea mașinilor pe trotuare se schimbă începând de sâmbătă, când va intra în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016.
Asadar, HG 965/2016 va modifica Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier.
De la sfârșitul acestei săptămâni, parcarea maşinilor pe trotuar va fi posibilă doar în spaţiile special amenajate.
În prezent, acest lucru este permis chiar dacă nu sunt amenajate marcaje speciale, însă doar în situaţia în care pietonii au un culoar liber de cel puţin 1 metru lăţime.
Potrivit acestei Hotărâri de Guvern, care modifică Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier, din 21 ianuarie, conducătorii auto îşi vor putea lăsa maşinile pe trotuare doar dacă locul este marcat şi semnalizat în mod expres.
Executivul a stabilit că „administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul Poliţiei Rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător“.
Trebuie asigurat în continuare și culoarul pentru pietoni de un metru lățime.
De asemenea, ”nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puţin de 10 m de intersecţii, staţii ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni“.
Sancţiunile pentru nerespectarea noilor reglementări vor fi de la 250 la 375 lei (oprire neregulamentară) şi de la 500 la 625 lei (staţionare neregulamentară).
De la 1 februarie, valoarea sancțiunilor va fi chiar mai mare având în vedere că punctul de amendă va crește de la 125 la 145 de lei.
Potrivit noilor reglementări adoptate de Guvern în 29 decembrie, ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier o poate dispune în una dintre situaţiile când vehiculul staţionează neregulamentar pe partea carosabilă.ridicareNoile articole stabilesc clar care sunt situaţiile în care se pot ridica vehiculele staţionate voluntar neregulamentar:
a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
b) în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
c) pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 m;
d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
e) în pante și în rampe;
f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația „Zona de staționare cu durata limitată” peste durata stabilită.”
Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează pe durata a 24 de ore, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală.
Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.
Totodată, nu se pot ridica vehiculele aparţinând unei instituţii, care desfăşoară o acţiune de intervenţie sau misiune cu caracter de urgenţă.
Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative.
În ce constau operaţiunile de ridicare a maşinii
Operaţiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului.
Transportul la locul de depozitare se face în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat.
Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare.
Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală.
Pe perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în paza administratorului drumului public sau, după caz, a administraţiei publice locale.
Administratorul drumului public sau, după caz, administraţia publică locală răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare, în condiţiile prevăzute de lege.
Procedura de restituire a autovehicului
Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.
Restituirea se face gratuit în cazul vehiculelor care executau o acţiune de intervenţie sau misiune cu caracter de urgenţă.
Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Despre autor

-