Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac

sarbatoare in cetateO minte… luminata s-a gandit sa „execute” un pseudofestival medieval la Giurgiu, care sa coincida cu zilele orasului. Un fel de sah la rege… Adicatelea, sa se imbine evenimentele din centrul orasului cu actiuni pe langa ruinele cetatii…

De aici si expresia care da titlul articolului: „Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac”. Cu aproape doua saptamani inaintea demararii Zilelor orasului, consilierei Preda Daniela i-a incoltit ideea unui festival medieval care sa marcheze, probabil, implinirea a 620 de ani de atestare documentara a Cetatii Giurgiului (desi domnia sa nu zice nimic de atesatarea cu pricina pe afisul dedicat parangheliei – in schimb se trece mot in fruntea afisului).

Un prim astfel de eveniment a avut loc in 2006, cand fostul primar, Lucian Iliescu a dat din bani publici unei firme de consultanta care s-a ocupat de organizarea evenimentului, nici mai mult nici mai putin decat 2 miliarde de lei vechi. Plus alte miliarde pe parcursul desfasurarii spectacolelor la cetate (incepand cu costumele, formatiile de muzica arhaica, spectacole cu faclii, scene de lupta cu actori si cascadori si un impresionant foc de artificii). Cu toate aceste cheltuieli si desfasurare de forte, giurgiuvenii isi amintesc sigur, nu a fost nimic impresionant.

N-o sa intelegem in ruptul capului ce cauta interpretii de muzica populara intr-un spectacol printre ruinele Cetatii. Asa cum nu intelegem care-i spilul cu cenaclul literar, cu dansul modern si muzica usoara… Decat daca este vorba despre vreo susanea – iertati-mi termenul – care e facuta sa fie si sa incurce lucrurile, termenii, oameni si sa cheltuiasca niste sume aiurea-n tramvai…

Sau o fi vreun schepsis pe care nu-l prindem noi, vreo serbare fusion, cu imbinare intre modern si medieval, intre politic si administrativ, intre yng si yang…

Asteptam sa fim descebaluiti la cap, in asa fel incat sa le explicam si cititorilor ceva coerent si concret. Ca altfel o dam iarasi in speculatii si se urtica vreum musiu care se stie cu musca pe caciula in toata tarasenia asta… medievala.

medievalP.S. 1 – Daca doamna consilier a trecut prin Sighisoara in timpul unui astfel de festival, probabil ca si-a facut o idee despre cum se procedeaza pentru a nu cadea in penibil.

P.S. 2 – Am citit cu mare atentie textele care insotesc site-ul evenimentului si de aceea imi permit sa comentez: incercati sa le cititi cu voce tare… Sunt cuvinte luate de pe Internet si constatam o incercare de a le pune cap la cap, in asa fel incat sa iasa ceva inteligibil… Ori e prea sofisticat, ori prea ermetic textul, ori cel care le-a „potrivit” are mari probleme de topica a frazelor. Fara suparare, incercati cu un prof. de romana sau cu un jurnalist de meserie, poate reuseste si cititorul sa inteleaga despre ce este vorba.

N.R. Cand au vazut ca nu le-a iesit trasnaia, „medievalele” s-au pus pe bocit si pe acuzatii la televizor, fara sa spuna insa cum voiau sa dea la gioale zilelor orasului si n-au suflat niciun cuvant de faptul ca serbarea lor era facuta pe genunchi, la repezeala, in doar doua saptamani, o incropeala, insa cu un scop bine… trasat. Dupa ce si-au facut numarul la TV, „medievalele” au stat de vorba cu musiul din umbra si au hotarat sa amane paranghelia spre sfarsitul lunii mai… Atasam cele doua afise – cel anulat si cel pe care s-au facut modificarile si asteptam desfasurarea evenimentului pentru care s-au consumat atatea energii …

Un comentariu

  1. D-le ziarist, scrisul la comanda implica, totusi, raportarea la dramul de constiinta care se presupune ca il mai detineti. Ce va deranjeaza mai mult, faptul ca d-na consilier a aratat ca isi doreste si poate sa angreneze societatea civila intr-o actiune unitara, strict bazata pe voluntariat? Sau ca nu se cheltuiau bani publici pentru a lua fiinta un astfel de eveniment? Cat despre cuvintele ,,luate de pe Internet,,…?! Ma intreb daca ar fi fost necesar ca in redactarea textului sa fi fost inventata o noua limba si, implicit, un nou DEX, astfel incat dvs sa nu gasiti nici macar un singur cuvant pe care sa-l fi recunoscut in vreo alta scriere?! Rusinos, tare rusinos! Mai mult respect pentru slova nu v-ar strica, caci dincolo de orice disensiuni, patimi si slugarnicii,ar trebui sa nu uitati ca ii sunteti tributar!

Comentariile sunt inchise