Publicat : joi, dec. 3rd, 2015

Inalta Curte de Casatie si Justitie “a dat liber” la eutanasierea cainilor fara stapan

iccj 1Intr-o recenta conferinta de presa, primarul Nicolae Barbu a vorbit despre preocuparea municipalitatii cu privire la problemele pe care le genereaza cainii fara stapan care bantuie efectiv strazile municipiului. Edilul sef a precizat ca adapostul este supraaglomerat de patrupede  (circa 600 de caini), insa a dat si explicatii care sa duca la elucidarea paradoxului: desi la adapost au fost adusi 600 de caini adunati de pe strazile orasului, in acest moment in municipiu sunt la fel de multi caini…

ICCJ 2“… Este vorba despre caini care se aduc din alte zone si <<se depoziteaza>> pe strazile din Giurgiu. Este un fenomen greu de dovedit si de aceea cer sprijinul tuturor celor care detin informatii in acest sens. De asemenea, cateva adaposturi particulare din jurul orasului, sustinute pana acum cu ajutorul diverselor ONG-uri, nu mai au fonduri si au dat drumul  cainilor pe strazile orasului. Vorbim aici despre adapostul de la Stanesti, al doamnei Petra Ciocan, care avea in grija 300 de caini, si s-a plans ca i-a ars adapostul. Si, <<intamplator>>, la scurt timp dupa incendiu, in municipiu au aparut caini straini… O altă situatie relativ asemanatoare: in zona fostei fabrici Fructonil, intr-o magazine am inteles ca era amenajat un adapost pentru caini. Ei bine, imediat cum n-au mai avut hrana pentru acesti caini, le-au dat drumul si tot <<intamplator>> au aparut alte haite de caini agresivi si speriati – cel mai probabil din cauza tratamentului la care au fost supusi, dar si pentru ca s-au trezit intr-un mediu strain”, a declarat Nicolae Barbu.

Edilul sef a precizat ca in 26 noiembrie Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anulat suspendarea normelor legate de eutanasierea cainilor fara stapan, ceea ce inseamna ca municipalitatea poate sa prinda si sa eutanasieze – conform normelor in vigoare –  cainii agresivi si cei cu boli grave sau incurabile.

“Vreau sa transmit cetatenilor un lucru: nu vom euthanasia caini pe banda rulanta. Dar vreau sa inteleaga fiecare si mai ales organizatiile de protectie a animalelor, ca iubitorii de animale nu au numai drepturi ci si responsabilitati – sa se implice mai activ in realizarea adoptiilor. De exemplu, asociatia din Germania cu care Primaria colaboreaza va achizitiona in cel mai scurt timp o hala pe care o vor transforma in adapost pentru circa 200 de caini agresivi, pe care ii vor transfera din adapostul gestionat de GSL. De asemenea, GSL lucreaza acum la finalizarea extinderii adapostului cu inca 270 de locuri”, a precizat edilul sef.

ICCJ 3Primarul a mai declarat ca o vina in extinderea fenomenului o au si angajatii DSV Giurgiu, care au obligatia de a evalua si identifica toti cainii aflati in gospodariile din municipiul Giurgiu.

Si pentru ca declaratia sa aiba “un final fericit”, edilul sef a dat asigurari ca pana la sfarsitul acestui mandat “sa nu mai discutam de caini fara stapan pe raza municipiului”.

Despre autor

-