Publicat : lun, mai 22nd, 2017

Informaţii utile pentru cetăţenii români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate!

euresAgenţia Naţionlă pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) adduce in atenţie numeroase situaţii în care cetăţeni români, care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate au semnalat nereguli, ilegalităţi în momentul în care au apelat la serviciile unor firme private de plasare a forţei de muncă sau chiar la persoane fizice care s-au interpus activitaţii de mediere.
Este important de ştiut că accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face pe mai multe căi, respectiv prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală.
Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES, www.eures.europa.eu iar dacă doriţi să aplicaţi trebuie să selectaţi doar ofertele marcate cu steagul UE.
Agenţia Naţionlă pentru Ocuparea Forţei de Muncă, gestionează portalul national EURES www.anofm.eures, unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii, dedicate exclusiv cetăţenilor români. Serviciile oferite de consilierii EURES din cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă în UE/SEE sunt gratuite. Datele de contact ale acestora pot fi accesate la adresa : http://www.eures.anofm.ro/contact.php
ANOFM sugereaza cetăţenilor care apelează la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate ca, înainte de plata oricarui comision sau taxă, să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă din judeţul în care îşi are sediul firma, pentru a se interesa dacă aceasta este înregistrată, a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfăşurată, să analizeze atent, înainte de semnare, contractele de muncă sau contractele de mediere care trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată. Datele de contact ale inspectoratelor teritoriale de muncă le puteţi accesa la adresa https://www.inspectiamuncii.ro/contact
De asemenea, ANOFM vă informeaza că în România persoanele fizice nu pot desfăşura activitate de mediere a forţei de muncă în străinătate.
Orice încalcare a prevederilor legale în activitatea de mediere a forţei de muncă în străinătate trebuie să fie sesizată autorităţilor competente.

Despre autor

-