Publicat : Dum, ian. 24th, 2016

Noua taxa de autostrada – de cand va fi introdusa

taxa de autostradaOficialii Ministerului Transporturilor impreuna cu cei ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) lucreaza la un sistem de taxare al autostrazilor din tara.
Astfel, soferii care vor sa foloseasca autostrada A1 si autostrada A2 ar urma sa scoata din buzunar minimum 1,75 de euro pentru fiecare 100 de kilometri parcursi.
Conform unor surse guvernamentale, prima autostrada pentru care soferii vor fi taxati este A1. Taxa ar urma sa se aplice dupa ce soseaua de mare viteza va suporta o serie de reparatii capitale. Pentru autostrada Bucuresti – Constanta românii vor fi nevoiti sa-si suplimenteze bugetul de vacanta incepând cu vara lui 2018. Taxarea va fi introdusa pe ambele sosele dupa finalizarea lucrarilor de intretinere. Acest proiect include totodata si constructia centurii de Sud a Capitalei.
Asadar, concesionarul repara autostrazile A1 si A2, apoi taxeaza soferii, iar dupa aceea construieste centura de Sud. Reparatiile capitale pentru cele doua autostrazi sunt estimate la circa 200 milioane de euro.
Daca va fi pusa in aplicare aceasta noua taxa, soferii români vor plati si rovignieta si taxa de autostrada. Reprezentantii CNADNR spuca banii obtinuti din taxarea autostrazilor vor fi folositi pentru intretinerea lor, iar cei obtinuti din rovinieta vor merge catre modernizarea si intretinerea retelei de drumuri nationale.

Despre autor

-