Publicat : sâm, nov. 26th, 2016

Noutati legislative in domeniul ocuparii fortei de munca, cu aplicare de la data de 03.12.2016

jobsSUBVENTIONAREA LOCURILOR DE MUNCA
Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata:
a. someri in vârsta de peste 45 de ani,
b. someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale,
c. persoane cu handicap,
d. someri de lunga durata sau tineri intre vârsta de 16-24 ani care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamânt si nu participa la activitati de formare profesionala (NEET), primesc pe o perioada de 12 luni, lunar o suma de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni pentru somerii.
Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de vârsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma de 900 lei.
SUBVENTIONAREA LOCURILOR DE MUNCA PENTRU ABSOLVENTII DE INVATAMÂNT
Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamânt primesc lunar, pe o perioada de un an, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma prevazuta mai sus, pe o perioada de 18 luni.
PRIMA DE ACTIVARE
Somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 500 lei, neimpozabila.
Persoanele care beneficiaza de prima de activare au dreptul la mentinerea acesteia si in situatia in care, in perioada de 3 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, in termen de 30 de zile, la un alt angajator, in aceleasi conditii.
PRIMA DE INCADRARE
Persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza in munca, potrivit legii cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta, pot beneficia de o prima de incadrare, neimpozabila. Cuantumul primei se calculeaza la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numarul de zile in care persoanele in cauza desfasoara efectiv activitatea la angajatorul la care se realizeaza incadrarea in munca. Prima de incadrare se acorda pe o perioada de 12 luni. Prima de incadrare se acorda persoanelor care au domiciliul sau resedinta ori isi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta in zonele prevazute in PLANUL NATIONAL DE MOBILITATE.
PRIMA DE INSTALARE
Persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul ori isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia pot beneficia de o prima de instalare, neimpozabila, destinata stimularii incadrarii in munca, asigurarii cheltuielilor pentru locuire in noul domiciliu sau noua resedinta, si/sau pentru reintregirea familiei, dupa caz.
Prima de instalare se acorda astfel:
a) 12.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta;
b) 15.500 lei pentru persoanele prevazute la lit. a), care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta, in situatia in care sunt insotite de membrii familiei, iar in cazul familiei monoparentale, in situatia in care sunt insotite de copilul sau copiii aflati in intretinere.
Prima de instalare stabilita in cuantumurile prevazute la lit. a si b se acorda in doua transe, astfel:o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalarii; o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Prima de instalare se acorda persoanelor care au domiciliul sau resedinta ori isi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta in zonele prevazute in PLANUL NATIONAL DE MOBILITATE.

Despre autor

-