Publicat : mie, apr. 13th, 2016

Parintii din Giurgiu fac sport pentru a deschide prima Școala a Mamei SAMAS din judet

samasAsociatia SAMAS (Program de Sanatate pentru Mame si Sugari), singura retea de Educatori Perinatali din România, organizeaza pe 22 mai evenimentul de fundraising “Doneaza-ti pasiunea pentru sport” in Giurgiu, având ca obiectiv deschiderea primului centru SAMAS in oras. Centrul va gazdui “Școala Mamei”, un program care isi propune sa vina in sprijinul gravidelor, mamelor si tatilor in primele 1.000 de zile, inainte si dupa nastere, atunci când sunt puse bazele unei vieti sanatoase a viitorului adult. Asociatia SAMAS a mai deschis alte trei centre la nivel local, in orasele Bistrita, Constanta si Pitesti.
Un leu donat pentru fiecare flotare, genoflexiune, metru alergat sau kilometru pedalat de participanti pentru a deschide “Școala Mamei” SAMAS Giurgiu
Evenimentul “Doneaza-ti pasiunea pentru sport” se va desfasura in Sala Polivalenta a Sporturilor din Parcul Tineretului din Giurgiu si va include 10 probe: cele mai multe flotari, cele mai multe genoflexiuni, alegare pe loc cu genunchii la piept, maratonul kangoo jumps, cei mai multi kilometrii pedalati (monitorizare endomondo), distanta alergata pe tocuri, cele mai multe sarituri cu coarda, saritura in lungime de pe loc, cele mai multe abdomene si alergare cu sistem baby wearing.
“Doneaza-ti pasiunea pentru sport este un eveniment pe care Asociatia SAMAS il organizeaza cu sprijinul comunitatii din orasul Giurgiu, care a inteles necesitatea deschiderii unui centru de educatie perinatala SAMAS pentru gravide si mame si s-a mobilizat sa sustina cauza noastra. Prin eforturile oamenilor speram sa atragem sponsori care sa transforme intr-un leu fiecare flotare, genoflexiune, minut rezistat in efort cardio, metru alergat sau kilometru pedalat de participanti. Suma strânsa va fi investita pentru a deschide prima Școala a Mamei SAMAS in Giurgiu si pentru a ajuta atât mamele si gravidele, cât si asistentii medicali care vor beneficia de bursele de formare SAMAS, pentru a activa ca Educatori Perinatali.”, a declarat Gabriela-Codruta Nedelea, coordonator proiecte sociale Asociatia SAMAS.
Participantii se pot inscrie la eveniment prin completarea formularului de concurs si pot afla mai multe detalii de pe pagina de Facebook.
Rolul Școlii Mamei SAMAS in comunitate
Conform cercetarii “Greutatea in copilarie si moartea cauzata de ischemia miocardica” derulata de medicul David Barker la sfârsitul anilor `80, cresterea rapida a viitorului nou-nascut incepe din saptamâna a noua de sarcina si pâna la vârsta de doi ani. Aceasta perioada este cunoscuta drept primele 1000 de zile, interval de timp care marcheaza o serie de dezvoltari semnificative pentru nou-nascut, dependente de nutritia adecvata si cresterea sanatoasa a copilului, cum sunt dezvoltarea cognitiva sau dezvoltarea organelor functionale. De altfel, s-a dovedit ca factorii genetici influenteaza starea de sanatate a adultilor doar in proportie de 20%, iar restul de 80% reprezinta factorii epigenetici, externi. In acest context, Asociatia SAMAS atrage atentia asupra importantei primelor 1000 de zile si deciziilor pe care un parinte le ia in aceasta perioada, alegeri care pot influenta decisiv, pe termen lung, viata viitorului adult.
In conditiile in care România este clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept tara cu risc ridicat prin prisma statisticilor sumbre privind sanatatea mamei si a sugarului – rata alaptarii exclusive pâna la 6 luni este de 12%, in comparatie cu Uniunea Europeana, unde rata inregistrata este de 30%, iar nasterile prin cezariana depasesc procentul de 30%, Asociatia Samas ofera cel mai extins program de sanatate pentru mame si sugari, facilitând accesul mamelor la servicii integrate de educatie si suport perinatal.
Pâna in prezent, peste 20 de orase sunt cuprinse in Reteaua SAMAS, iar cele trei centre regionale din Bucuresti, Constanta si Bistrita ofera acces gravidelor, mamelor si tatilor la o varietate de cursuri sustinute de Educatorii Perintali SAMAS: consiliere de ingrijire in sarcina si nutritie, curs de pregatire a perineului pentru nastere, curs de pregatire pentru nasterea naturala, dar si pentru nastere medicalizata, curs de pregatire pentru alaptare si consiliere in alaptare, curs de puericultura – cu atestat pentru tatici, diversificarea alimentatiei bebelusului, nutritia copilului pâna la 3 ani etc.

Despre autor

-