Publicat : mar, mai 5th, 2015

Pentru ca au documente expirate, pentru 114 persoane a fost suspendata plata indemnizatiilor de handicap

persoaneDe la inceputul acestui an si pana in prezent a fost suspendata plata prestatiilor   sociale pentru un numar de 114 persoane incadrate intr-un grad de handicap. Motivul il constituie expirarea termenului de valabilitate al documentelor de identitate.

In toate cazurile respective, plata prestatiilor sociale a fost reluata dupa ce persoanele in cauza au facut solicitare scrisa catre DGASPC Giurgiu, solicitare la care a fost atasata copia documentului de identitate nou emis de catre Serviciile de Evidenta a Persoanelor.

“In situatia expirarii termenului de valabilitate al documentelor de identitate, in conformitate cu prevederile legale, se suspenda plata prestatiilor sociale pentru persoanele incadrate intr-un grad de handicap (sume reprezentand indemnizatia de handicap si bugetul complementar). Precizam ca persoanele incadrate intr-un grad de handicap sau mandatarii acestora, dupa caz, sunt informate (cu ocazia inmanarii certificatului de incadrare intr-un grad de handicap) cu privire la faptul ca trebuie sa anunte institutia noastra, in termen de 48 de ore, in legatura cu aparitia oricarui eveniment care ar putea sa afecteze plata prestatiilor sociale, printre care se numara si expirarea termenului de valabilitate al cartii de identitate; in acest sens, persoanele cu handicap sau, dupa caz, mandatarii acestora, semneaza si un angajament. Cu toate acestea, sunt numeroase situatiile in care persoanele cu handicap sau mandatarii acestora   nu se preocupa sa-si reinnoiasca cartile de identitate in cazul expirarii termenului de valabilitate si, din acesta cauza, plata prestatiilor sociale se suspenda. Este important ca persoanele cu handicap   sa evite suspendarea acordarii platilor prestatiilor sociale si sa nu amane reinnoirea   documentelor de identitate al caror termen de valabilitate urmeaza sa expire, pentru a nu fi pusi astfel in situatia de a beneficia cu intarziere de drepturile legale ce li se cuvin”, a declarat Maria Negrescu, sef serviciu Plati prestatii sociale din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu.

Astfel, 359 persoane cu handicap sau mandatarii acestora au depus cereri in cursul anului 2013 la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu, cereri prin care au solicitat repunerea in plata, precum si plata sumelor restante; in anul 2014, alte 501 persoane cu handicap s–au aflat in aceeasi situatie. Platile prestatiilor sociale au fost suspendate pentru perioade variabile, de la una sau doua luni (in cele mai multe situatii), pana la perioade mai mari de timp (cinci luni).

In prezent, in evidenta DGASPC Giurgiu se afla 9391 persoane adulte incadrate intr-un grad de handicap. Documentul care atesta incadrarea in grad si tip de handicap, emis in conditiile legii, este generator de drepturi, pe intreaga perioada a valabilitatii. De aceea, in cazul suspendarii platii prestatiilor sociale pentru persoanele cu handicap din cauza expirarii termenului de valabilitate al cartilor de identitate, reluarea platii se face in luna urmatoare depunerii cererii.

 

Despre autor

-