Publicat : mar, iul. 14th, 2015

Proiect de ordonanta de Guvern – Vom spune adio utilizarii stampilelor

stampilaVizate de aceasta masura sunt atat persoanele fizice si persoanele juridice de drept privat, ca si entitatile fara personalitate juridica. „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice”, scrie in documentul Finantelor. In plus, stampila nu va mai trebui aplicata nici pe documentele emise in relatia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica. Cum se va proceda Concret, atunci cand proiectul de act normativ va intra in vigoare, toate prevederile legale ce impun aplicarea stampilei de catre aceste categorii de persoane si entitati vor fi abrogate. In Nota de Fundamentare a propunerii, initiatorii arata ca, desi legislatia primara nu impune utilizarea stampilei, exista o anumita uzanta in folosirea acesteia. Plus ca, in legislatia secundara, sunt anumite prevederi in baza carora stampila este necesara pentru documentele depuse la autoritatile statului.

„In prezent, desi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislatiei primare care sa instituie obligatia pentru persoane fizice autorizate, liber-profesionisti, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica de a utiliza stampila in relatia cu autoritatile sau institutiile publice sau in relatiile dintre acestea, totusi exista o anumita uzanta in utilizarea stampilei. De asemenea, exista si legislatie secundara care impune aplicarea stampilei pe documentele ce se depun la diverse autoritati publice”, scrie in document.

Institutiile vor stampila in continuare

In alta ordine de idei, initiatorii au subliniat ca persoanele juridice de drept public vor fi obligate in continuare sa aplice stampila pe documentele pe care le emit. Atentie: deoarece dispozitiile fac parte dintr-o propunere de ordonanta, aplicarea acestora este conditionata doar de aprobarea Guvernului si publicarea in Monitorul Oficial. In prezent, firmele se identifica, potrivit Legii nr. 31/1990, prin denumire, numar de inregistrare in registrul comertului si cod unic de inregistrare (CUI), insa nu si prin stampila. In plus, firmele nu au impusa o forma, o marime a stampilei sau o culoare a tusului folosit, arata administratorii portalului avocat.net. Reglementari privind forma si marimea stampilei exista numai pentru profesiile liberale (notari, avocati, medici), pentru institutiile statului si in cazurile in care actele juridice pot fi anulate in lipsa aplicarii acesteia

Despre autor

-