Publicat : lun, sept. 14th, 2015

Saptamana Mobilitatii Europene debuteaza in 16 septembrie

mobilitateSaptamana Mobilitatii Europene s-a lansat in anul 2002 ca urmare a initiativei d-nei Margot Wallstrom, comisar pe probleme de mediu al Uniunii Europene, datorita succesului Zilei Europene fara masini, celebrata pentru prima data in anul 1998.

Saptamana Mobilitatii Europene a devenit o campanie anuala privind mobilitatea urbana durabila.
Scopul campaniei, care se desfasoara in fiecare an intre 16-22 septembrie, este de a incuraja autoritatile locale europene sa introduca si sa promoveze masuri durabile de transport si de a invita cetatenii sa incerce alternative la utilizarea automobilului. Initiativa este sprijinita de Comisia Europeana prin Directoratul General de Mediu.
Tema din acest an a Saptamanii Mobilitatii Europene este “Choose. Change. Combine.“  (“Multimodalitate. Alege. Schimba. Combina.”)  si  se constituie intr-un indemn la adresa autoritatilor publice locale de a trece la o planificare durabila a mobilitatii urbane incitand societatea civila la  sport si recreere in aer liber, la renuntarea deplasarii cu automobilul personal in favoarea mersului pe jos, transportului in comun sau transportului pe doua roti (bicicleta, role, scuter etc.), cel putin o zi pe saptamana.
Saptamana Mobilitatii Europene se sarbatoreste la Giurgiu prin anumite initiative si manifestari inca din anul 2004.
Anul acesta, actiunile ce vor marca evenimentul sunt:
– intreruperea circulatiei auto pe str. Mircea cel Batran, in data de 22.09.2015, intre orele 08:00-17:00 si amplasarea la capetele tronsonului a doua bannere stradale pe care este mentionata semnificatia actiunii;
– desfasurarea unor activitati recreative pe tronsonul mentionat anterior (concursuri de desene pe asfalt, pe teme de protectie a mediului, concursuri de saritura cu coarda sau alergare in saci, etc.) cu participarea elevilor din invatamantul primar;
– acordarea de premii si diplome claselor participante la aceste activitati;
– reluarea Campaniei Traffic Snake Game in Romania la Giurgiu, campanie ce se va desfasura in perioada 21 septembrie – 05 octombrie 2015 in 7 scoli gimnaziale din municipiu si la care vor participa 1.464 de elevi din clasele primare sub indrumarea a 62 de cadre didactice.

Despre autor

-