Publicat : joi, mai 21st, 2015

Sfintii Constantin si Elena – Datini pentru spor la bani si sanatate

sfintii-imparati-constantin-si-elenaSfintii Imparati Constantin si Elena, cei slaviti „ intocmai cu Apostolii” sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa la data de 21 mai. Sarbatoarea are o putenica legatura cu puterea Sfintei Cruci, simbolul Biruintei in religia crestina.

Pentru ca sporul sa se adune intr-o familie, gospodarul trebuie sa noteze seria fiecarei bancnote cheltuite in fiecare zi.  Se spune ca, astfel, banul ramâne in casa si nu se instraineaza.

Ziua praznicului este importanta si pentru pastori: ei isi aleg atunci baciul, stabilesc locul unde vor poposi stânele pe timpul verii. Pastorii isi aleg in ziua de Ispas paznicii care trebuie sa le pazeasca turmele când sunt la pasune.

Se aprinde Focul viu, impotriva pagubei

In aceasta zi, pastorii aprind un foc, numit Focul Viu. Impreuna cu oile, pastorii stau in preajma acestui foc. In popor exista convingerea ca acest ritual, implinit din generatie in generatie, are un rol protector impotriva pagubei si a bolilor in intervalul petrecut cu totii la stâna.

Datina „Sperietoarea vrajitoarelor”

Pentru ca duhurile rele sa nu fure sporul laptelui, se mai pastreaza datina „Sperietoarea vrajitoarelor”. In mediul rural, membrii familiei se aduna in mijlocul gospodariei in  jurul unui vas cu lapte. Cu totii, cu mic, cu mare, vor bate cu linguri noi de lemn in vasele in care se fierbe laptele de obicei, strigând incât sa sperie vrajitoarele care le-ar putea fura laptele

„Rabojul sporului”

In aceasta zi, fiecare pastor masoara cantitatea laptelui obtinut de la oile sale, notându-l pe un carnetel, pe „Rabojul sporului”. Se crede ca prin masurarea laptelui, sporul casei nu se risipeste, iar vrajitoarele n-au puterea sa-l fure.

Sarbatoarea populara Constandinu Puilor

Praznicul Sfintilor Imparati Constantin si Elena corespunde in calendarul popular cu sarbatoarea populara numita Constandinu Puilor sau Constantin Graur, o sarbatoare impodobita cu datini, adresata pasarilor de padure. Traditiile practicate in aceasta zi aduc spor si sanatate gospodarilor care le implinesc.

Potrivit datinilor stramosesti, pasarile isi invata puii sa zboare incepând cu aceasta zi si o noua generatie ameninta recoltele. De aceea, traditia interzice gospodarilor sa munceasca la câmp pentru a evita pagubele aduse viitoarelor recolte de pasarile cerului.

Tot acum, in unele zone, se mai pastreaza datina ca Ziua de Constandinu Puilor sa fie ultima data când se mai fac unele semanaturi: de porumb, de ovaz si de mei. Daca gospodarii continua astfel de semanaturi dupa aceasta zi, rasadurile respective se vor usca.

Bujorii, simbolul armoniei

In ziua praznicului, pentru ca voia buna sa se adune in familie, trebuie sa aducem in casa  macar trei fire de bujori imbobociti.

De asemenea, pentru sanatate, unul dintre membrii familiei, este bine sa duca la biserica trei bujori, flori de lamâita, pâine si dulciuri, preparate in casa.

Iconitele cu Sfintii Imparati Constantin si Elena

Cumparati o iconita, cât de modesta, care-i reprezinta pe Sfintii praznuiti astazi, sustin duhovnicii. Aceasta va apara de paguba, de dusmanii nestiuti si va implineste o grabnica dorinta, oricând le cereti ajutorul.

Ce sa nu faci in ziua praznicului Sfintilor Imparati Constantin si Elena

In ziua praznicului nu este bine sa divortezi sau sa renunti la o prietenie pentru ca toata viata vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.

Totodata, nu este bine sa dai pasarilor cerului pâine, pentru ca risipesti sporului casei.

In acelasi timp, nu trebuie sa strici cuibul pasarilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi acestea, pentru ca in familie vor fi necazuri tot anul.

In ziua praznicului podgorenii nu trebuie sa munceasca la câmp: daca nu se respecta traditia, recolta de struguri va fi stricata de grauri.

Despre autor

-