Publicat : vin, oct. 9th, 2015

Sprijin pentru IMM-urile romanesti. Victor Negrescu pledeaza in PE pentru recuperarea mai rapida a creantelor

negrescu victorIMM-urile au nevoie de simplificarea si accelerarea solutionarii litigiilor legate de recuperarea creantelor cu valoare redusa, precum si de diminuarea costurilor in cauzele transfrontaliere, a sustinut europarlamentarul Victor Negrescu in cadrul dezbaterii plenului de la Strasbourg dedicate imbunatatirii acestor proceduri. Printre solutiile avansate de acesta se numara ridicarea plafonului creantelor, precum si folosirea tehnologiei, inclusiv a instrumentelor online, pentru ca solicitantii sa castige timp.

Victor Negrescu sustine ridicarea plafonului actual impus pentru creantele cu valoare redusa vizate de procedura europeana privind recuperarea creantelor cu valoare redusa de la 2000 EUR, cat este in prezent, la 5.000 EUR, pentru a veni astfel in sprijinul IMM-urilor romanesti. In prezent, doar 20% din cererile inaintate de intreprinderi au o valoare mai mica de 2000 EUR, in vreme ce aproximativ 20% din acestea au o valoare cuprinsa intre 2000 si 5.000 EUR.

”Majorarea pragului la 5.000 euro ar fi cu adevarat in beneficiul intreprinderilor mici si mijlocii, care, in prezent, sunt descurajate sa introduca actiuni in instanta atunci cand au creante transfrontaliere. Daca in prezent valoarea fixata de doar 2000 de euro cuprinde doar 20% din cererile inaintate de intreprinderi, noul prag creste procentul spre 40%. Un acces imbunatatit la aceasta procedura ar spori astfel increderea in tranzactiile transfrontaliere si ar contribui la valorificarea pe deplin a oportunitatilor oferite de piata interna”, a explicat Victor Negrescu in Parlamentul European.
Europarlamentarul sustine, de asemenea, introducerea unor sisteme tehnologice moderne sau online pentru imbunatatirea accesului la aceasta procedura europeana.
”Fie ca vorbim de procedura de depunere a cererii privind creanta sau ca vorbim de desfasurarea procedurilor judiciare, noile tehnologii pot permite o mai mare transparenta si un acces mai bun la mecanismele judiciare europene”, a mai aratat Victor Negrescu.

Despre autor

-