Publicat : mar, apr. 7th, 2015

Superstitii in Saptamana Mare

superstitiiSuperstitiile din Saptamana Mare, premergatoare Invierii Domnului, insotesc datinile religioase specifice slujbelor bisericesti inchinate ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe pamant, inainte de a fi rastignit. Iata cateva dintre acestea, care se regasesc in anumite zone din tara…

Joimarita

Daca nu vrei sa fii cuprins de lene pana la Pastele din anul urmator, se spune ca nu trebuie sa dormi in timpul zilei de joi din Satpamana Mare. In unele sate se vorbeste chiar despre o fiinta hada din folclorul romanesc, Joimarita, care este prezentata ca un fel de justitiar al trandaviei. Aceasta ar umbla prin sate in Joia Mare pentru a supraveghea proaspetele neveste si fetele tinere carora le cere socoteala pentru treburile pe care nu le-au facut in timpul iernii. Pe alocuri s-a pastrat un ritual rar intalnit conform caruia o femeie maritata si extrem de harnica se imbraca in Joimarita si controleaza gospodariile si podurile locuintelor in cautarea caltilor. Aceasta are dreptul sa dea peste unghii tinerelor care au preferat comoditatea in detrimentul muncii, spune una dintre superstitiile din Saptamana Mare.

Pomana

Potrivit unei alte superstitii din Saptamana Mare, daca vrei sa dai de pomana din suflet, Joia Mare este ziua cea mai buna pentru a face asta. Conditia acestei superstitii din Saptamana Mare este ca alimentele pe care le oferi de pomana sa fie sfintite in Joia Mare. Astfel pomana va fi cel mai bine primita de catre Dumnezeu.

Mortii se intorc in casele lor

Una dintre cele mai infriosatoare superstitii din Saptamana Mare spune ca mortii se intorc in casele in care au trait si raman acolo pana in sambata dinaintea sarbatorii Rusaliilor. Cei in viata aprind lumanari la biserici sau la mormintele rudelor si cunoscutilor decedati, rugandu-se pentru mantuirea sufletelor acestora. In zona Maramuresului, unde este frig in perioada Pastelui, satenii au chiar o traditie care consta in aprinderea unor focuri mari in curti pentru a intampina cu caldura musafirii de pe lumea cealalta. In alte zone din tara, oamenii pun scaune in curte pentru ca sufletele care vin in vizita sa se poata odihni si pentru a se acomoda, din nou, cu lumea noastra.

Cum iti visezi ursitul

In timpul Deniei celor 12 Evanghelii din Joia Mare baietii si fetele tinere aduc o sfoara si dupa fiecare evanghelie citita leaga un nod, punandu-si o dorinta pentru implinirea careia se roaga apoi. La finalul slujbei, sfoara se ia acasa si se pune sub perna in noaptea de joi spre vineri pentru a visa persoana ursita. De asemenea, in momentul in care o dorinta se implineste este recomandat sa dezlegi nodul corespunzator acesteia, potrivit acestei superstitii din Saptamana Mare.

Despre autor

-