Publicat : joi, iun. 25th, 2015

TRAIESTE-TI VIATA FARA DROGURI

droguri26 iunie 2015 – Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri

In fiecare an, incepand din 1987, la data de 26 iunie, se celebreaza Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri, zi decisa de Adunarea Generala a ONU, ca o expresie a implicarii acestei organizatii in consolidarea actiunilor si cooperarii la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate fara consum abuziv de droguri. Cu acest prilej, Organizatia Natiunilor Unite atrage atentia opiniei publice si guvernelor din intreaga lume fata de o stringenta si actuala problema de sanatate publica – consumul de droguri.

An de an, Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internationale de sensibilizare privind provocarea majora pe care drogurile ilicite o reprezinta pentru societate in ansamblu.  Se estimeaza ca aproape un sfert din populatia adulta din Uniunea Europeana, respectiv peste 80 de milioane de adulti, au consumat droguri ilegale intr-un anumit moment din viata lor.

Tema campaniei din 2015, lansata cu ocazia zilei de 26 iunie este „TRAIESTE-TI VIATA FARA DROGURI”.

Scopul campaniei este captarea atentiei si incurajarea tinerilor, dar si a populatiei generale, sa pretuiasca sanatatea si sa excluda din viata lor drogurile. Pornind de la experienta acumulata de-a lungul timpului, in actuala viziune a Agentiei Nationale Antidrog se urmareste ca in Romania sa functioneze un sistem coerent, integrat si profesionist de servicii de asistenta destinate consumatorilor de droguri, prin care sa se asigure un nivel de receptivitate ridicat fata de nevoile consumatorilor de droguri. Toate acestea vor conduce in final la mentinerea unui nivel scazut al prevalentei consumului de droguri.

Amplificarea fenomenului drogurilor si in tara noastra, pe fondul dezvoltarii retelelor de criminalitate organizata transnationala, a condus la necesitatea intensificarii eforturilor pentru combaterea lui.

Adolescentii si tinerii adulti sunt categorii deosebit de vulnerabile la consumul de droguri ilicite. Prevalenta consumului de droguri in randul tinerilor este de 2 ori mai mare decat in randul populatiei generale. Presiunea grupului pentru a experimenta drogurile ilicite este puternica, iar stima de sine este adesea scazuta. De asemenea, cei care consuma droguri ilicite tind sa fie dezinformati, incorect informati sau insuficient de constienti privind riscurile pentru sanatate ale acestui consum.

Efectele negative asupra sanatatii variaza in functie de tipul de droguri consumate, dozele administrate precum si de frecventa utilizarii. Toate drogurile ilicite au efecte fizice imediate, dar pot, de asemenea, impiedica grav dezvoltarea psihica si emotionala in randul tinerilor. A adopta un stil de viata sanatos inseamna a face alegeri care sa fie benefice trupului si mintii. Pentru a face alegeri sanatoase, tinerii au nevoie de informare si indrumare de la persoane competente, cu privire la riscurile la care se expun prin consum de droguri. Campania ofera tinerilor tocmai posibilitatea de a cunoaste riscurile asupra sanatatii asociate consumului ilicit de droguri.

Pentru marcarea Zilei Internationale Impotriva Traficului si Consumului Illicit de Droguri, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Giurgiu organizeaza o serie de activitati specifice, de informare, constientizare si educare a populatiei cu privire la problematica drogurilor, cu accent pe riscurile si consecintele nocive ale consumului si traficului de stupefiante.

Campania se adreseaza atat tinerilor, prin organizarea de dezbateri in unitatile de invatamant, cat si comunitatii locale, prin desfasurarea de activitati de informare, realizate impreuna cu voluntarii Centrului Antidrog Giurgiu.

In prezent, prin implicarea directa a Agentiei Nationale Antidrog, conform responsabilitatilor, fenomenul drogurilor este monitorizat eficient si profesionist, iar raspunsurile institutionale reprezinta solutii sigure la diminuarea efectelor acestora, atat de periculoase pentru societate.

Despre autor

-