Publicat : mie, iul. 15th, 2015

Un proiect de milion de euro pentru accesul la Sanatate in mediul rural, asigurat de europarlamentarul Victor Negrescu

victor negrescuEurodeputatul PSD Victor Negrescu anunta demararea proiectului sau pilot privind cresterea accesului la servicii de Sanatate in mediul rural, in valoare de 1 milion de euro. Potrivit lui Victor Negrescu, proiectul va fi pus in practica, cel mai probabil, in Romania – statul UE cel mai afectat de decalajele din Sanatate dintre mediul rural si cel urban. Daca proiectul pilot se va dovedi a fi de succes in Romania, acesta va putea fi extins ulterior la nivel european. La Bruxelles s-a desfasurat deja prima etapa a implementarii proiectului europarlamentarului roman, care a constat intr-o sedinta coordonata de Comisia Europeana. La dezbatere au luat parte reprezentantii oficiali ai tuturor statelor membre pe teme de sanatate, care au identificat impreuna solutii si modele de succes pentru imbunatatirea accesului cetatenilor europeni din mediul rural la servicii medicale.

Din partea Romaniei au participat mai mulți experti independenti, la invitatia initiatorului Victor Negrescu. Acesta a exemplificat o serie de solutii la care s-a ajuns in urma primei sedinte pe marginea proiectului pilot.
„Principala problema cu care se confrunta in momentul de fata toata Europa este lipsa personalului medical in mediu rural, fie ca vorbim despre medicina primara sau de specialitate.
Locuitorii acestor zone nu trebuie sa mai infrunte departarea fata de spitale, iar lipsa fondurilor pentru dezvoltarea infrastructurii nu mai poate fi o scuza. De aceea, in cadrul dezbaterii privind proiectul pilot pe care l-am initiat, s-au identificat o serie de solutii concrete. Spre exemplu, am vorbit despre stimulente financiare sau de calificare, despre programe de locuinte pentru cei care aleg sa profeseze in acest domeniu in mediul rural si despre pregatirea lor. Am mai dezbatut solutii precum parteneriatele intre medicii din rural si specialisti, programe de tele-sanatate, sisteme de voluntariat si de sprijin social, dar si altele”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.
Urmatoarele etape din cadrul proiectului pilot constau in realizarea unui studiu, organizarea unei intalniri intre potentialii beneficiari (autoritati locale) si Comisia Europeana, urmate de implementarea masurilor, cel mai probabil in Romania

Despre autor

-