Publicat : mar, apr. 14th, 2015

Vanzarea CET Giurgiu, in vizorul DNA

cetIn anul 2010, CET Giurgiu era vandut de catre Consiliul Judetean catre rusii de la Global International 2000. Cu ridicola suma de 21,7 milioane de lei, plus datoriile Uzinei Termoelectrice, care se ridicau la 88 de milioane de lei si care au fost preluate de cumparator.

Presa vremii titra ca vanzarea a fost una „cu cantec”…

Se pare ca jurnalistii care s-au indoit de tranzactie au avut dreptate. Pentru ca DNA a cerut, pentru verificare, vraful de dosare cu documentele care certifica vanzarea CET Giurgiu catre rusii de la Global International 2000. Si dosarele de la Consiliul Judetean, si cele de la CET… De mentionat ca in 2010, presedintele CJ a fost Dumitru Beianu…

Saptamana trecuta in CJ s-a dat praful jos de pe dosarele in cauza, care au fost predate catre procurorii DNA.

Inca din data de 20 martie – 2015 – site-ului Energy Report scria ca datoriile Uzinei din Giurgiu sunt mai mari ca in momentul cumpararii de la CJ – 58 milioane de euro – motiv pentru care rusii au cerut insolventa.

„Printre cei care au de recuperat bani sunt 106 salariati, care au de recuperat peste 850.000 de lei, Carbo One Limited cu circa 37,6 milioane de lei (creanta garantata), Enel Energie Muntenia cu peste 3,6 milioane de lei (creanta chirografara) si multi altii.

De asemenea, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale are o creanta garantata de 25 milioane de lei iar Fiscul din Giurgiu 178 milioane de lei.

Actionarii companiei sunt Global International 2000 cu 99,99% si Boris Golovin. Acesta din urma s-a nascut in Republica Moldova la Soroca in anul 1949 iar acum are domiciliu in Bucuresti. La vremea preluarii companiei din anii trecuti, in presa se scria ca Boris Golovin este reprezentantul in România al oamenilor de afaceri rusi Oleg Deripaska si Igor Ziuzin”, scrie Energy Report.

Asadar, CET Giurgiu a fost privatizat in luna octombrie 2010. In prag de iarna. Prin „complicitatea” (semnatura) presedintelui CJ de atunci – Dumitru Beianu si in interesul fostului primar Lucian Iliescu, dar si prin votul (cumparat – scrie presa vremii) al unor consilieri judeteni. Aceasta tranzactie s-a facut in ciuda solicitarilor scrise ale creditorilor (Electrica si Petlon), prin care executorul judecatoresc trebuia sa blocheze privatizarea.

De ce am spus „interesul” lui Lucian Iliescu? Pentru ca, intamplator sau nu, tot atunci, Consiliul judetean (al carui presedinte era Dumitru Beianu – prieten si subordonat politic al lui Lucian Iliescu) a cumparat 121.000 de tone de carbune pentru Primaria Giurgiu. Gurile rele spun ca acest carbune a fost achizitionat de catre CJ la pret dublu fata de piata. Cine castiga din acest adaos de 100%? Vor afla procurorii DNA…

P.S. Daca va intrebati ce rol a avut Lucian Iliescu (seful politic al lui Dumitru Beianu) in aceasta tranzactie, ei bine – unul definitoriu. Lucian Iliescu a fost invitat in Moscova de investitorii rusi. Si a acceptat invitatia. Apoi, impreuna cu acestia a facut „o inspectie” amanuntita la CET Giurgiu… Dar, in functie de evolutia evenimentelor, vom reveni cu mai multe amanunte.

Despre autor

-