Publicat : mie, iul. 19th, 2017

Violenta domestica – (dez)batuta dar vesnic nerezolvata

V 1Luni, 17 iulie, in sala de sedinte a Consiliului Judetean s-a desfasurat o dezbatere cu tema “Violenta domestica in judetul Giurgiu in contextul societatii romanesti”, actiune la care au participat europarlamentarul Viorica Dancila, secretarul de stat la Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse – Gratiela Draghici, secretarul de stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii – Maria Lazar, senatorul Cristian Marciu si deputatii Elena Dinu si Beatrice Tudor.
Au fost prezenti si reprezentanti ai administratiei locale si judetene – Marian Mina – presedintele CJ Giurgiu si Nicolae Barbu – primarul municipiului Giurgiu dar si reprezentanti ai institutiilor din municipiul si judetul Giurgiu: Inspectoratul Judetean de Politie, ISU Giurgiu, Jandarmeria Giurgiu, etc.
Marian Mina, presedintele CJ Giurgiu a precizat in alocutiunea sa ca “flagelul violentei domestic” trebuie eliminate din societate…
“Exista modalitati, exista cadru instituţional, există organe care să pună în aplicare legile, însă, din păcate, multe din victimele violenţei domestice, din diverse motive, preferă să ţină sub tăcere chinurile prin care trec şi, de aceea, nu pot fi ajutate. Cred că astfel de acţiuni, ca cea de astăzi, precum şi o serie de campanii de informare, prin care potenţialele victime ale violenţei domestice să afle cui se pot adresa şi ce pot face în astfel de situaţii sunt mai mult decât necesare”, a spus Marian Mina.V 4Primarul municipiului, Nicolae Barbu a spus ca initiativele de acest gen pot duce la imbunatatirea “indicatorilor violentei domestic” si la o crestere a constientizarii fenomenului…
“O cauza a acestui fenomen este, cu siguranta si educația din casă, cei șapte ani de acasă, copiii fiind astfel influențați, iar răul făcut cu greu mai poate fi îndreptat. De aceea este nevoie de masuri si programe de eradicare încă din copilărie. De asemenea, fermitatea în aplicarea legii și măsurile de educație juvenilă sunt pârghii de pus cat mai rapid în aplicare”, a precizat edilul sef al municipiului.
Dezbaterea a durat mai mult de doua ore, timp in care au vorbit despre acest flagel si despre masurile care trebuie urgent aplicate, europarlamentarul Viorica Dancila, secretarii de stat Maria Lazar si Gratiela Draghici, Aurelia Dobre, dar si alti reprezentanti ai institutiilor din Giurgiu: Jandarmerie, ISU, Inspectoratul Judetean de Politie, etc.
Statisticile prezentate nu sunt defel imbucuratoare, la nivelul judetului Giurgiu, in primele sase luni ale acestui an, cazurile de violenta domestica aproape ca s-au dublat, majoritatea fiind in mediul rural.
Cauzele care duc la violente de acest gen sunt in general aceleasi: alcoolul, educatia, situatia financiara, gelozia…

Despre autor

-