Deputatul Alexandru Andrei: 4 miliarde de euro pentru sprijinirea companiilor din România în contextul invaziei Rusiei în Ucraina

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutorare inițiată de Guvernul Nicolae Ionel Ciucă. Schema de ajutorare este în valoare de 4 miliarde de euro și vizează sprijinirea companiilor din România în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.
Sprijinirea mediului de afaceri înseamnă dezvoltarea României și protejarea locurilor de muncă.
Începând de săptămâna viitoare, antreprenorii români se pot înscrie pe platforma www.imminvest.ro pentru a accesa fondurile disponibile prin Programul IMM INVEST PLUS, pentru oricare din componentele sale.
În cadrul acestei măsuri, ajutorul va fi acordat sub formă de:
– garanții de împrumut cu un buget maxim de 3,6 miliarde de euro (aproximativ 17,75 miliarde de lei);
– subvenții directe cu un buget maxim de 390 de milioane de euro (aproximativ 1,93 miliarde de lei) pentru a compensa părți din costurile datorate în cadrul împrumuturilor garantate.
Schema are ca scop asigurarea faptului că societățile afectate continuă să dispună de lichidități suficiente, permițând băncilor să continue să acorde împrumuturi economiei reale.
Beneficiarii eligibili vor avea dreptul de a primi noi împrumuturi care sunt acoperite de o garanție de stat de până la 90 % din valoarea împrumutului, cu scadențe maxime de până la șase ani.
În ceea ce privește cuantumurile limitate ale ajutoarelor sub formă de granturi directe, ajutoarele nu vor depăși:
–  62 000 de euro și 75 000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii și, respectiv, al pescuitului și acvaculturii;
– 500 000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în oricare din celelalte sectoare.
Sprijinul în cadrul schemei va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2022.