Publicat : joi, apr. 2nd, 2015

Comerciantii dau in judecata ANAF pentru abuzuri

anafFiscul a pornit cruciada impotriva evazioniștilor și i-au depistat pe cei mai mari. 56,34 de lei. Atat au gasit inspectorii ANAF in minus, pe casa, intr-un magazin din Suceava, suficient pentru a amenda firma cu 5.000 de lei și pentru a-i suspenda activitatea timp de o luna.

“O fata a dat rest greșit și a ramas cu casa pe minus. Cei de la Fisc mi-au spus ca au dat cea mai blanda pedeapsa. Am refuzat sa semnez procesul verbal, pe care l-au trimis insa venit zilele trecute prin Poșta. Amenda am platit-o fiindca intotdeauna imi achit toate darile la stat, dar magazinul nu l-am inchis. Oricum banii au fost fiscalizați și a fost doar o greșeala a casierei. Am dat ANAF in judecata”, ne-a spus Alexandru Scheul, proprietarul firmei Killer SRL din comuna suceveana Horodnic de Jos.

Acesta are o fabrica de preparate din carne si 21 de magazine in mai multe localitati din tara. Acest caz nu este singular. De exemplu, presa locala a publicat cazul Cofetariei Codrina din Timișoara pe care inspectorii ANAF au decis sa o inchida fiindca au gasit 1,5 lei in plus, in casa.

Au modificat OUG 28/1999 și au introdus unele prevederi neconstituționale.

Fiscul nu poate sancționa un agent economic pentru ca are 3 lei su 5 lei in plus sau in minus pe casa. Nu este o chestiune care sa modifice baza de impozitare. Este problema patronului și a gestionarului. Fiscul trebuie sa se ocupe de buna colectare a taxelor și impozitelor, nu sa-l invețe pe gestionar sa faca calculele. Disciplina financiara este o chestiune comunista, care ținea in trecut de miliția financiara. Lucrurile erau justificate atunci fiindca toate firmele erau de stat. Acum ANAF nu are nici o treaba cu banii din casa unei firme private. Nu te pot sancționa fiindca banuiesc ca nu ai eliberat bon fiscal. Trebuie sa dovedeasca acest lucru.

Ce zice ANAF-ul?

„Tot aud marota cu Fiscul care se duce peste comerciantii mici si ii sufoca cu amenzi pentru cateva sute de lei incasate fara emiterea unui bon fiscal, in loc sa se duca in controale la marii evazionisti. E greu de inteles de ce se perpetueaza cu asiduitate aceasta idee, in conditiile in care ANAF a informat, nu o data, presa si opinia publica ca, in 2014, in primul an de activitate, Directia Antifrauda a inaintat organelor de ancheta peste 700 de sesizari penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro. Si ca valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro a reprezentat 90% din totalul prejudiciilor”, a declarat Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF, raspunzand unei intrebari HotNews.ro.

Noi totusi credem ca este un mare abuz si se va dovedi in instanta acest lucru.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Despre autor

-