Publicat : Dum, mart. 13th, 2016

Cum putem reduce consumul energetic in casa noastra?

reducere energieSpecialiștii in energie cred ca resursele energetice ale Planetei sunt aproape epuizate, iar foarte multe state au inceput sa ia masuri pentru reducerea consumului de energie și folosirea resurselor alternative, in special cele inepuizabile. Chiar și in legile din România sunt stipulate aceste aspecte, iar articolul 12 din Legea 159/2013 prevede ca incepând cu anul 2021, cladirile noi trebuie sa respecte anumite standarde, printre care consumul de energie din surse convenționale sa fie aproape egal cu zero. Pentru instituțiile de stat, regula pentru cladirile noi se aplica incepând cu 2019.
Inginerul Iosif Butuc, specialist in expertiza termica și tehnica in construcții și in termoviziune a cladiri, afirma ca românii au inceput de ceva timp sa se adapteze la trendul mondial, și anume acela de a crește performanța energetica a unei cladiri și de a folosi surse alternative de energie. Referitor la mijloacele pe care românii ar trebui sa le foloseasca pentru a reduce consumul de energie, specialistul considera ca acestea trebuie adaptate in funcție de cele doua tipuri de realizare a energiei termice. “Pentru cazurile in care folosim combustibil in stare solida, lichida, gazoasa, lemne, gaz natural etc., cele mai profitabile soluții sunt panourile solare cu tuburi vidate și centralele pe gaz in condensație, in realizare directa cu un sistem de incalzire prin pardoseala. Pentru cazurile in care consumam energie termica de la centrale eletrice, se recomanda panourile fotovoltaice, pompele de caldura cu inverter. Mai putem folosi aparatele de aer condiționat de tip inverter sau simple, panouri radiante, centrale electrice, calorifere electrice, aeroterme sau aparate de ventilație cu recuperare de caldura, sisteme terra air home, care aduce caldura naturala in mod gratuit, cu ajutorul caldurii din pamânt, pe perioada iernii, sau racirea cladirii cu ajutorul pamântului, pe timp de vara”, declara ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.
Cum ne ajuta experții sa gasim soluțiile cele mai bune pentru reducerea consumului?
Intr-o prima instanța, experții fac o inspecție tehnica și termica a cladirii și pot elabora o analiza detaliata referitoare la pierderile de caldura, problemele gasite, cât și o gama de soluții pentru rezolvarea acestora. Aceste inspecții se realizeaza de catre firme de instalații și de audit in energie termica și expertiza termica in construcții. Pentru masurarea pierderilor de caldura, se folosesc aparate speciale care genereaza o harta termica a cladirii și se poate depista cu ușurința locurile unde se pierde cel mai mult caldura. “In imagini puteți vedea un astfel de exemplu, in care am folosit camera de termoviziune, in timpul iernii, la o temperatura de -10 grade Celsius. Putem vedea cu ușurința unde este izolata cladirea (sunt culorile mai inchise) și unde nu este izolata (culori mai deschise). Am intâlnit foarte multe cazuri in care oamenii nu au apelat la serviciile unui specialist și au investit, spre exemplu, in panouri solare fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, insa ca sursa de caldura foloseau centrala termica, unde consumul era mai mare decât ceea ce se producea. Un expert ar fi recomandat folosirea echipamentelor in funcție de cum au fost aceste concepute: spre exemplu, panourile fotovoltaice nu sunt recomandate sa fie folosite pentru producerea de energie termica indirect și, de fapt, acea energie electrica produsa o poate folosi cu o centrala electrica pentru producerea de energie termica, insa randamentul este mult mai mic. Ar fi mult mai avantajos din punct de vedere al consumului, dar mai ales financiar, daca am folosi, in speța de fața, direct panouri solare cu tuburi vidate pentru energie termica. In concluzie, pentru eficientizare, se recomanda ca tipul de energie produsa sa fie folosita doar pentru utilitațile care folosesc același tip de energie. Așadar, daca producem energie electrica, trebuie s-o consumam tot pentru utilitațile electrice, iar daca producem energie termica, trebuie s-o folosim pentru energie termica și nu invers”, declara ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.
In cât timp se amortizeaza investițiile?
Specialistul considera ca sursele de energie “verde” cu consumul cel mai mic sunt, intr-adevar, mai scumpe decât cele convenționale, insa costurile acestora se amortizeaza surprinzator de repede daca respectam indicațiile din raportul tehnic. “Trebuie sa ținem cont de faptul ca aceste surse “verzi” pot acoperi costurile pentru mai multe utilitați, cum ar fi apa calda, incalzire și chiar pentru producerea de energie electrica. Un specialist poate spune, in funcție de suprafața locuita și alte criterii, care sunt sursele cele mai convenabile, iar cu cât aportul de energie acopera cât mai mult din necesarul termic, cu atât perioada de recuperare a investiției este mai mica. Orice profesionist, care va intocmi un raport referitor la soluțiile de incalzire sau reabilitare termica, este obligat sa ofere și o fișa tehnica cu valoarea estimativa a investiției și perioada de amortizare a investiției”, conchide ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

Despre autor

-