Publicat : Dum, ian. 24th, 2016

Cum se calculeaza impozitul pentru persoanele fizice care detin o locuinta cu destinatie mixta

impozitulPersoanele fizice care detin o locuinta cu destinatie nerezidentiala sau mixta, unde au inregistrat sediu social, trebuie sa depuna o declaratie pâna la data de 31 martie 2016 chiar daca nu isi desfasoara activitatea acolo.
Ministerul Finantelor precizeaza, intr-un document, ca persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta (si rezidentiala, si nerezidentiala) au obligatia sa depuna o declaratie, pâna la data de 31 martie 2016. Formularul declaratiei este conform Modelului „2016 ITL 001“ in cazul persoanelor fizice, respectiv Modelului „2016 ITL 002“ in cazul persoanelor juridice. Modelele au fost aprobate prin Ordinul comun MFP/MDRAP nr. 4087/2069 din 22 decembrie 2015, publicat in Monitorul Oficial la 29 decembrie 2015.
Ministerul Finantelor precizeaza: “in cazul in care am o locuinta cu destinatie mixta (in apartament) unde am inregistrat un sediu social ca persoana fizica autorizata sau ca un SRL, chiar daca nu-mi desfasor activitatea acolo, trebuie sa depun aceasta declaratie pâna la 31.03.2016“.
De aici rezulta ca nu toate persoanele fizice trebuie sa depuna declaratia amintita mai sus, ci numai cele care utilizeaza locuinta in scopuri nerezidentiale sau ca sediu social sau in scopuri mixte, dar nu si cele care utilizeaza locuinta in scopuri exclusiv rezidentiale (pentru locuire).
Ce este cladirea cu destinatie mixta? Potrivit noului Cod Fiscal, cladire cu destinatie mixta este cladirea folosita atât in scop rezidential (locuire), cât si nerezidential (activitati comerciale sau sediu social). Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2% si 1,3% asupra valorii care poate fi determinata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta sau care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobândite in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta. De asemenea, cota se poate aplica asupra valorii finale a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta.
Cum se stabileste cota impozitului? Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarâre a consiliului local. La nivelul Capitalei, aceasta atributie ii revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate in activitati din domeniul agricol, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii. In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi stabilita prin calcularea cotei (prin una dintre metodele de mai sus), impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate la cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice.
In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential.
Exemplu de calcul: In cazul unui apartament cu doua camere situat in zona fiscala A dintr-un municipiu resedinta de judet, cu o suprafata de aproximativ 50 de metri patrati si valoarea impozabila estimata la 80.000 de lei, cu toate utilitatile. Intr-un astfel de caz, proprietarul persoana fizica are de platit, in 2016, un impozit de 129 de lei daca destinatia apartamentului este exclusiv rezidentiala, de 240 de lei daca destinatia este nerezidentiala si de 185 de lei daca destinatia este mixta.

Despre autor

-