Publicat : vin, ian. 27th, 2017

Efecte… secundare ale majorarii salariului minim

sal minMotto: “Că bogat îi greu,/Și sărac îi rău,/Nici nu știi cum îi mai bine,/Că la toți ni-i greu” – melodie populara, versuri: Traian Ilea.
De la 1 februarie 2017, se majorează salariul minim pe economie. De la 1.250 lei/lună, la 1.450 lei/lună. Nu îşi mai încap în piele liderii sindicali, în mare majoritate nişte neica nimeni cu venituri dubioase. Teoretic, creşterea este de 200 lei. Practic, angajatul respectiv (cel cu salariul minim) nu va mai primi 925 lei “în mână”, ci 1.065 lei. Altfel spus, creşterea ar putea fi de 140 lei. Iar cheltuielile salariale pentru angajator nu vor mai fi de 1.538 lei/lună, ci de 1.783 lei/lună. Cel putin asa ne arata calculele, cu menţiunea că sumele sunt orientative, pentru că diferă în funcţie de mai multe aspecte legate de salariat. Să zicem că, în mare, efortul suplimentar al angajatorului este de 250 lei. PE LUNĂ! Şi-l permite? Pentru că e patron, trebuie să şi-l permită – aşa aberează unii indivizi pe toate posturile TV…
Sa luam ca exemplu niste oferte de licitatii…
La momentul actual, când salariul minim pe economie este de 1.250 lei/lună, iar “norma” de muncă este de 166 ore/lună, cheltuielile angajatorului sunt de 9,265 lei/oră. Iar dacă mai luăm în calcul cheltuielile adiacente unui angajat (contabilitate, echipament) şi sporurile – 25% pentru orele de noapte, rezultă clar că niste oferte de licitatii (de exemplu) se pot incadra lesne la categoria dumping.
Si nu este nimeni atat de naiv sa creada ca institutia Consiliul Concurentei ar putea sa se autosesizeze.
Prin urmare cei care vor castiga licitaţiile respective nu vor avea cum sa respecte oferta/preţul licitat(ă). Şi atunci vor forta o majorare a contractului (e o practică des întâlnită) şi/sau găsesc o altă soluţie. Prima ar fi furatul de TVA. Dar nu e suficient, pentru că 20% (sau 19% cât e acum)  – diferenta este infima.  Şi atunci ce se intampla? E simplu: nu se mai platesc dările la stat… până când se poate… Depinde de fiecare firmă şi de relaţiile la ANAF, după care se muta cu afacerile pe altă firmă.
Autorul articolului vrea doar sa semnaleze faptul că majorarea NEANUNŢATĂ/NEPROGRAMATĂ a salariului minim pe economie nu aduce intotdeauna beneficii (per total) şi că ar fi fost corect/onest şi benefic ca astfel de modificări să fie anunţate/programate cu cel puţin doi ani înainte, pentru ca angajatorii si societatea sa isi ia masurile necesare supravietuirii si pastrarii locurilor de munca.
Articol preluat si adaptat de pe www.supervizor.ro.

Despre autor

-