Publicat : Dum, apr. 19th, 2015

Legea care limiteaza platile in numerar – un control mai bun al finantelor publice

limitarea platilorDin 9 mai, romanii nu vor mai putea face tranzactii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (intre persoane fizice) si de 10.000 de lei pe zi (intre persoanele fizice si juridice. Aceasta masura poate reprezenta acum o lovitura in plexul celor care lucreaza cu sume importante de cash.

Insa, tinta autoritatilor fiscale este limitarea sumelor mari de cash care circula in economie si stimularea platilor prin conturi, operatiuni ce pot fi urmarite si impozitate. Este o masura menita sa reduca evaziunea fiscala. Exista insa pericolul ca, in loc sa stimuleze activitatea economica, aceasta masura sa influenteze in mod negativ apetitul pentru investitii in zona gri a economiei. Este vorba de afacerile din retail, intermedieri financiare, imobiliare si auto, acolo unde se fac platile la sacosa si unde evaziunea fiscala inregistreaza cote ridicate, spun specialistii.

Noile reglementari vor afecta inclusiv tranzactiile intre persoanele fizice, care nu erau limitate pana in prezent. Astfel, incasarile si platile in numerar intre persoane fizice, drept urmare a unui contract prin care se transfera dreptul de proprietate (spre exemplu, contract de vanzare, schimb) asupra unor bunuri sau drepturi, prin care se presteaza servicii sau se acorda/restituie imprumuturi, nu vor mai putea depasi un plafon de 50.000 de lei/tranzactie.

Aceeasi specialisti afirma ca experienta altor tari, care au aplicat aceasta masura, arata ca efectele ar trebuie sa fie, pe ansamblu, pozitive.

Noua lege va oferi o gura de oxigen si bancilor, in conditiile in care va oferi, implicit, sistemului bancar o noua parghie de castig, pentru ca bancherii vor putea comisiona un volum mai mare de tranzactii. Pentru a preintampina acest potential „exces”, statul a impus bancilor limitarea comisioanelor interbancare la maxim 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit, insa prevederea se va aplica abia de anul viitor, la 12 luni distanta de la intrarea in vigoare a noii legi.

Finantistii sustin ca masura limitarii tranzactiilor cash va extinde folosirea cardurilor de firma, metoda prin care companiile si angajatii pot face plati electronice. Majoritatea bancilor detine astfel de instrumente, iar accesul la platile prin card se va extinde semnificativ, odata cu aceasta masura.

Despre autor

-