Publicat : joi, iul. 9th, 2015

Administrarea companiilor: eurodeputatii au votat pentru mai multa transparenta privind taxele

PEMarile companii si cele listate la bursa ar trebui sa publice informatii, pentru fiecare tara, privind profiturile, taxele platite pe profit si subventiile publice primite, au spus deputatii miercuri in amendamentele la propunerea legislativa care are ca scop cresterea transparentei si incurajarea angajamentului pe termen lung al actionarilor fata de companii. Deputatii mai vor sa le permita actionarilor sa voteze in privinta politicilor de remunerare a directorilor, cel putin la fiecare trei ani.

“Votul este un pas important inainte pentru a incuraja companiile si investitorii catre un proces de luare a deciziilor orientat pe termen lung si pentru a asigura mai multa transparenta in administrarea companiilor europene si mai mult angajament din partea investitorilor institutionali si a administratorilor bunurilor”, a spus raportorul Sergio Cofferati (S&D, IT), dupa vot.

„Textul aprobat contine instrumente importante pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale si evitarii impozitelor, mai ales prin obligatia de a raporta pe fiecare tara, ceea ce va asigura declararea deschisa de catre multinationale a taxelor pe care le platesc in fiecare tara in care opereaza. Nu putem rata aceasta ocazie, mai ales dupa Luxleaks si alte scandaluri”, a mai spus el.

Noua cerinta de raportare a impozitelor pe fiecare tara

Deputatii au introdus o cerinta pentru companiile mari de a publica informatii pentru fiecare tara privind profiturile sau pierderile brute, taxele pe profit sau pierdere si subventiile publice primite. Organizatiile de interes public, inclusiv companiile listate si firmele de asigurari, precum si companiile desemnate de statele membre ca entitati de interes public datorita importantei lor publice vor fi, la randul lor, subiect al acestei obligatii, spun deputatii.

Actionarii – un cuvant de spus privind remunerarea directorilor

Parlamentul vrea prevederi care sa le permita actionarilor sa voteze cel putin o data la trei ani in privinta politicii de remunerare a directorilor companiilor listate. Cu toate acestea, se spune ca statele membre ar trebui sa poata decide daca votul privind remunerarea directorilor dat de adunarea generala a actionarilor este obligatoriu sau consultativ.

Politicile companiei privind remunerarea directorilor ar trebui sa explice cum contribuie la interesul companiei pe termen lung si sa stabileasca criterii clare pentru alocarea unor remuneratii fixe sau variable, inclusiv toate bonusurile si beneficiile, spune Parlamentul. Valoarea actiunilor nu ar trebui sa aiba un rol important in criteriile de performanta financiara, iar remuneratia bazata pe actiuni nu ar trebui sa reprezinte cea mai importanta parte din remuneratia variabila a directorilor, mai spun deputatii.

Textul amendat de Parlament a fost votat cu 556 de voturi la 67 si 80 de abtineri. Deputatii au decis sa nu inchida procedura primei lecturi, ci sa intre in discutii informale cu statele membre, in scopul de a obtine un acord privind versiunea finala a legii.
Propusa revizuire a directivei privind drepturile actionarilor care are ca scop cresterea transparentei si incurajarea actionariatului pe termen lung include prevederi menite sa se asigure ca toate companiile listate pot identifica actionarii si reguli de transparenta pentru consilierii proxy (cei care dau recomandari de vot), administratorii bunurilor si investitorii institutionali, cum ar fi fondurile de pensii si companiile de asigurari. Mai include si prevederi de crestere a transparentei si a influentei actionarilor asupra tranzactiilor ”cu parti conexe” (cum ar fi intre o companie si managementul sau, directori, actionari majoritari sau companii din acelasi grup).
Conform Comisiei Europene, doar 13 state membre le acorda in prezent actionarilor un cuvant de spus privind remuneratia, fie printr-un vot privind politica de remunerare a directorilor si/sau printr-un raport. Doar 15 state membre cer publicarea politicii de salarizare si 11 cer publicarea salariilor individuale ale directorilor.

Despre autor

-