Publicat : mar, mai 16th, 2017

Ce faceti daca persoana luata in spatiu nu mai vrea sa plece

CIDupă ce persoana luată în spaţiu primeşte actul de identitate care figurează, ca domiciliu stabil pe adresa proprietarului, aceasta are dreptul să locuiască la adresa respectivă cât timp este valabil buletinul, chiar dacă înţelegerea cu proprietarul a fost alta.
Sistemul datează încă de pe vremea comunismului, au fost perioade în care era în mare vogă, dar se poartă şi acum: un bun prieten sau o rudă care vor să-şi schimbe domiciliul de la ţară apelează la un proprietar cu acte-n regulă şi cu domiciliul stabil în Constanţa să fie luaţi în spaţiu, pentru că numai aşa pot să-şi facă şi ei buletin de oraş. Apoi, pe baza acelui buletin, să se angajeze şi să se bucure de toate facilităţile pe care le conferă buletinul de Constanţa. De regulă, dincolo de termenul legal de valabilitate al buletinului de identitate, care poate fi de 10 ani sau chiar pe viaţă, dacă persoana respectivă are vârsta de 55 de ani, astfel de înţelegeri se fac pe termen limitat. Ca să nu mai spunem că, după atingerea ţelului, sunt şi situaţii când
mutarea în sine nici măcar nu se produce. Dacă acestea sunt cazuri fericite, când înţelegerile prealabile nu sunt încălcate, se cunosc nenumărate situaţii când, după ce se văd cu sacii în căruţă, ruda sau prietenul deveniţi brusc orăşeni cu acte-n regulă refuză pur şi simplu să părăsească „domiciliul stabil din buletin” pentru că le convine situaţia sau din tot felul de motive.
“Am vrut să-i fac un bine!”
Impresionată de drama prin care trecea o bună prietenă după ce şi-a pierdut soţul, Elena George a acceptat s-o ia în spaţiu. „Locuia la ţară, nu are copii, iar după ce a rămas singură, a căzut psihic. Am vrut să-i fac un bine, i-am găsit de lucru ca bonă, cu carte de muncă, printr-o agenţie, dar nu angajau decât cu buletin de Constanţa. S-a hotărât să vândă casa de la ţară, s-o iau în spaţiu şi să-şi facă buletin pe adresa mea, apoi să-şi cumpere o garsonieră în oraş. Au trecut trei ani de atunci, nici garsonieră nu şi-a cumpărat, spune că
nu-i mai ajung banii, nici nu vrea să plece, pe motiv că din cauza mea a
plecat de la ţară, i-am stricat rostul… Îşi achită partea de întreţinere, aşa ne-am înţeles, dar chirie nu i-am cerut niciodată.
Problema e că a născut fiică-mea şi trebuie să-mi cresc nepotul, iar eu nu am decât două camere. Fata îmi spune să-i scot lucrurile pe hol, iar ea mă ameninţă cu poliţia, pentru că are domiciliul stabil la mine. Are 59 de ani, iar buletinul e valabil pe toată viaţa, acum realizez în ce m-am băgat. Am vrut să-i fac un bine şi nu mai scap de ea! Există o cale legală să plece fără scandal? Îi înţeleg situaţia, dar alta ne-a fost înţelegerea!”.
Valabilitatea cărţii de identitate
Cei care se angajează în asemenea „faceri de bine” ar trebui să ştie cât de important devine în astfel de situaţii termenul de valabilitate al buletinului, care este diferit şi stabilit pe segmente de vârstă.
Astfel, potrivit reglementărilor în vigoare, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 25 de ani, cartea de identitate este valabilă 10 ani. Însă, cei care au depăşit 55 de ani, cum se întâmplă şi în cazul de faţă, nu mai sunt obligaţi să-şi schimbe buletinul până la sfârşitul vieţii. La segmente mai tinere, lucrurile stau altfel, cartea de identitate fiind valabilă 4 ani pentru persoanele cu vârsta între 14 -18 ani şi 7 ani pentru cei între 18 – 25 de ani.
Însă, chiar dacă actul de identitate este valabil pentru tot restul vieţii, acest termen ar putea fi întrerupt în cazul pierderii, furtului sau deteriorării. În asemenea situaţii, este nevoie de un nou act de identitate şi, implicit, de prezenţa, din nou, la Serviciul de Evidenţa populaţiei, a proprietarului. Or, în situaţii de genul celei prezentate mai sus, e greu de presupus că proprietarul va repeta greşeala.
Precauţii
Pentru a nu se pune singuri în situaţii atât de delicate, persoanele care doresc să-şi ajute rudele sau cunoştinţele să locuiască legal la adresa lor îşi pot da acordul pentru viza de flotant sau viză de reşedinţă, cum se numeşte mai nou. Avantajele sunt că dreptul de reşedinţă are o valabilitate incomparabil mai mică faţă de un act de identitate, fiind de minimum o lună şi maximum un an de zile, iar reînnoirea nu se face din oficiu, fiind nevoie, din nou, de acordul proprietarului.
avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Despre autor

-