Conferinta la Bruxelles organizata de eurodeputatii Victor Negrescu si Viorica Dancila

negrescu 2Europarlamentarii PSD Viorica Dancila si Victor Negrescu au organizat, la Bruxelles, conferinta „Invatand despre Europa”, menita sa atraga atentia asupra importantei informatiei si educatiei despre Europa in perspectiva presedintiei romane a Uniunii Europene din 2019

La conferinta au luat parte Comisarul European pentru Educatie, Cultura, Tineret si Sport, Tibor Navracsics, mai multi europarlamentari romani si straini, precum si cadre universitare de specialitate din 9 centre universitare: Bucuresti, Iasi, Oradea, Craiova, Constanta, Cluj, Targu-Mures si Brasov.

Europarlamentarul Victor Negrescu a subliniat, in cadrul dezbaterii, faptul ca Romania  trebuie  sa  se   pregateasca pentru momentul in care va detine presedintia Uniunii Europene in anul 2019. In acest context, implicarea mediului academic si a profesionistilor in studii si afaceri europene trebuie sa devina o prioritate, iar procesul de consultare publica trebuie sa inceapa in cel mai scurt timp.

negrescu 1„Daca vrem sa vorbim cu adevarat despre rolul Romaniei in UE trebuie sa ne pregatim inca de acum pentru perioada in care vom detine presedintia rotativa a Uniunii. Pentru acest lucru trebuie sa pregatim agenda, politicile si functionarii care vor defini pozitia Romaniei. Acesta este motivul pentru care am organizat aceasta conferinta cu cadre universitare specializate in studii europene din toata tara – pentru ca impreuna sa pregatim si sa actionam pentru a creste profilul Romaniei in spatiul european.

In calitate de cadru universitar specializat in afaceri europene, cred ca mediul academic joaca un rol esential in formarea elitelor de maine, in pregatirea viitorilor functionari romani si europeni, dar si in definirea politicilor publice. De aceea, sustin crearea unui consortiu pornind de la expertiza romaneasca care sa dezvolte strategia Romaniei in UE si viitoarea presedintie romaneasca”, a declarat Victor Negrescu.

Eurodeputatul social-democrat a dat asigurari ca va lupta in continuare pentru cresterea ponderii Romaniei in UE, inclusiv prin sustinerea cresterii numarului de romani in institutiile europene, mai ales la nivelul functiilor de conducere.

„Educatia este un drept pentru toti cetatenii, iar astazi toti romanii trebuie sa aiba acces la informatii corecte si accesibile despre Europa. Impreuna cu Comisarul pentru Educatie, Cultura, Tineret si Sport, Tibor Navracsics, am concluzionat ca toti europenii trebuie sa aiba acces la o formare minima despre Europa, pentru ca daca vrem ca proiectul european sa continue, trebuie ca toti cetatenii sa simta ca inteleg si profita de oportunitatile europene. Pentru a face acest lucru, investitia in educatie trebuie sa devina o prioritate la nivel european”, a mai afirmat Victor Negrescu.