Publicat : vin, oct. 9th, 2015

Deschiderea pietei de plati online pentru reducerea comisioanelor si a fraudelor

P. E.Prin votul de joi, euro-deputatii au sustinut ca actualizarea regulilor UE privind serviciile de plati vor reduce costurile platii facturilor dandu-le posibilitatea noilor jucatori de pe piata sa utilizeze instrumente mobile si online pentru a efectua plati in numele unor clienti. Un alt obiect al acestor reguli, agreate informal de deputati si ministrii UE in luna mai, este sa securizeze si mai mult platile online, stabilind reguli de protectie a datelor si de responsabilitate pentru toti furnizorii de servicii de plati online.

„Piata UE a serviciilor de plati ramane fragmentata si scumpa, costul ei fiind de 130 miliarde de euro sau peste 1% din PIB pe an. Economia UE nu isi poate permite aceste costuri, daca vrea sa fie competitiva la nivel global”, a spus raportorul Antonio Tajani (PPE, IT), adaugand ca ”noul cadru de reglementare va reduce costurile, va imbunatati siguranta platilor si va facilita aparitia unor noi jucatori, precum si a unor noi metode inovatoare de plata mobile si pe internet”.

Utilizarea unor terti furnizori pentru a reduce costurile platilor
Cineva care utilizeaza un cont online pentru a efectua o plata va avea dreptul de a folosi software, echipamente si aplicatii de plati puse la dispozitie de o terta parte autorizata, precum si de a avea plata executata de catre acest furnizor, in numele sau. De exemplu, cei care fac plati fara sa aiba o carte de credit sau debit vor putea autoriza nou intratii actori de pe piata, cum ar fi SOFORT in Germania, Trustly in tarile scandinave sau IDEAL in Olanda, sa utilizeze datele lor bancare pentru a efectua plati din conturile lor. Comisioanele pentru furnizorii de servicii de plati nu trebuie sa fie mai mari decat costurile lor directe. Vor fi interzise alte comisioane pentru utilizarea instrumentelor de plata, cum ar fi cardurile de debit si credit, ale caror comisioane de procesare ”interbancara” sunt deja reglementate.

Siguranta platilor
Banca la care un platitor are contul poate refuza accesul unui furnizor tert de servicii la acest cont doar din motive de siguranta justificate si demonstrate obiectiv, care au fost raportate autoritatilor de supraveghere. Aceasta prevedere ar trebui sa previna posibilitatea ca bancile sa ”blocheze” piata pentru noi servicii de plati. Furnizorii terti de servicii de plati, pe de alta parte, vor fi obligati sa asigure o inregistrare sigura a utilizatorului si sa reduca riscul de frauda. De asemenea, ei vor fi obligati sa se asigure ca datele personale de plata ale utilizatorului trece prin canale sigure si ca nu sunt transmise mai departe fara consimtamantul utilizatorului.
In cazul in care este efectuata o plata neautorizata din contul sau, detinatorul nu trebuie sa piarda mai mult de 50 euro daca instrumentul de plata a fost pierdut, furat sau utilizat gresit. Un furnizor de servicii care nu actioneaza pentru a preveni astfel de fraude dupa notificarea unei pierderi sau care nu cere metode puternice de autentificare a clientului atunci cand este cazul ar putea fi considerat responsabil pentru pierderile clientului sau si i s-ar putea cere sa compenseze paguba financiara.
Legea trebuie sa fie acum aprobata oficial de statele membre UE pentru a putea intra in vigoare neintarziat.

Despre autor

-