Publicat : joi, iun. 4th, 2015

Elevii nu isi doresc uniforme

cneConsiliul National al Elevilor, unica structura reprezentativa a elevilor la nivel national, condamna decizia luata in cadrul Comisiei pentru Invatamant, Știinta, Tineret si Sport din cadrul Camerei Deputatilor cu privire la initiativa legislativa a cresterii sigurantei in scoli. Comisia a decis sa modifice textul initiativei astfel incat uniforma scolara sa devina obligatorie pentru toti elevii din Romania.

Cu toate ca initial varianta adoptata de catre Senat reprezenta o noua lege a sigurantei in unitatile de invatamant, Comisia din cadrul Camerei Deputatilor amendeaza substantial legea primita de la Senat si ajunge sa o transforme intr-o lege ce modifica actuala lege a sigurantei in scoli, nr. 35/2007 , fapt ce incalca principiul bicameralismului, ajungandu-se ca actuala initiativa sa aiba ample diferente de litera si spirit fata de cea sustinuta initial.

Mai  mult, initiativa legislativa nu stipuleaza sursa de finantare pentru uniformele obligatorii, o cerinta sine-qua-non pentru a putea adopta demersuri in acest sens.

Consiliul Elevilor se declara dezamagit mai ales de dorinta Comisiei de a restrange anumite drepturi constitutionale, prin impunerea uniformelor obligatorii. Conform articolul 53 din Constitutie,  ,,exercitiul unor drepturi poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.”

„Nu observ ca s-ar impune vreunul dintre conditiile prevazute in Constitutie pentru a ingradi dreptul la libera exprimare a elevului in scoala, cat si dreptul de acces gratuit la educatie. Avand in vedere ca legea are ca scop cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, legatura dintre uniforme si siguranta in scoli este minima si nu este atestata de niciun sondaj in acest sens. Nu consider opinata insusi simpla prezenta a uniformelor in cadrul acestei initiative, ca factor de sporire a sigurantei in scoli” a declarat Horia Onita, Presedintele Consiliului National al Elevilor.

Obligativitatea uniformelor incalca, in acelasi timp, Legea Educatiei Nationale, ce precizeaza ca invatamantul de stat este gratuit, principiul de liber acces la educatie, cat si decizia CCR nr. 558/2008 conform careia implementarea uniformelor se realizeaza la consensul comun al conducerii scolii, a parintilor si elevilor.

Consiliul Elevilor considera ca implementarea uniformelor obligatorii nu poate decat sa inhibe comportamentul copiilor si caracterul lor in formare, sa ofere loc posibilitatilor de coruptie, prin contracte abuzive si sume exagerate pentru piesele de uniforma, si sa creeze si mai multe discrepante intre elevii diferitelor scoli dintr-o localitate.

In cazul in care initiativa va fi adoptata de catre plenul Camerei Deputatilor, reprezentantii elevilor isi asuma folosirea parghiilor legale, sesizarea Avocatului Poporului, solicitarea adresata Presedintelui Romaniei de a trimite legea la reexaminare, sau solicitarea constatarii exceptiei de neconstitutionalitate, pentru respectarea drepturilor elevului in integralitatea lor.

Despre autor

-