Publicat : joi, nov. 19th, 2015

Europarlamentarul Victor Negrescu la Bruxelles: Urmarim crearea unui program european privind „Primul loc de munca decent”

f8680e5d-1fc8-4840-ac5b-0dae253feff8Asigurarea „primului loc de munca decent”, mai multe facilitati pentru ca tinerii sa-si poata dezvolta afaceri si metode de a stimula participarea civica a acestora au fost principalele teme dezbatute miercuri si joi la Bruxelles, in cadrul unui eveniment initiat de europarlamentarii social-democrati Victor Negrescu si Viorica Dancila.  Prima editie a „Youth Social and Economic European Forum” si-a propus sa incurajeze schimbul de idei si colaborarea intre decidentii europeni si tinerii implicati in societatea civila, mediul de afaceri si sindicatele din UE.

Una dintre solutiile pe care Forumul le avanseaza decidentilor priveste modul in care poate fi creat un program european intitulat <<Primul loc de munca decent>> pentru finantarea de noi locuri de munca stabile in UE, in conditiile in care programele <<Garantia Europeana pentru Tineri>> si <<Initiativa Europeana pentru Tineret>> nu au rezolvat criza somajului pe termen lung din cauza subfinantarii.

Am invitat 50 de tineri sindicalisti, intreprinzatori si membri ONG din Romania pentru a prezenta, in fata reprezentantilor institutiilor europene, problemele cu care se confrunta si pentru a face un schimb de experienta cu omologii lor din alte state membre UE”, subliniaza europarlamentarul Victor Negrescu, vicepresedinte PSD.

Temele de dezbatere ale “Forumului European Social si Economic pentru Tineri” au vizat relatia dintre Parlamentul European si societatea civila, cu accent pe politicile ocupationale si masurile eficiente de combatere a somajului in randul tinerilor. Dezbaterea a cautat sa identifice cele mai bune solutii pentru asigurarea unui prim loc de munca decent pentru orice tanar din UE, stimularea initiativelor antreprenoriale si a implicarii civice a tinerilor.

Potrivit unui studiu realizat in luna septembrie, circa 4,5 milioane de tineri sub 25 de ani sunt someri in Uniunea Europeana, dintre care 3 milioane traiesc in zona euro. Din pacate, rata somajului s-a pastrat relativ constanta fata de aceeasi luna a anului trecut, fiind calculata la 20,1% pentru UE si 22,1% pentru zona euro. Cele mai mari probleme sunt in Grecia (48,6% in luna iulie), Spania (46.7%), Croatia (43.1%) si Italia (40.5%).

„Fiind atat de afectati de somaj, tinerii din Europa si-au pierdut sperantele privind atingerea obiectivelor profesionale si personale, deoarece costurile ridicate genereaza o perioada prelungita de dependenta a acestora fata de sprijinul familiei. Din acest motiv asistam si la o scadere a nivelului de implicare civica a tinerilor, care in acest moment sunt deziluzionati”, considera europarlamentarul roman Victor Negrescu.

Un raport din 2013 facut public de Comisia Europeana arata ca tinerii intre 15 si 30 de ani nu sunt atrasi de ideile participarii electorale sau a implicarii in luarea deciziilor politice. Doar jumatate dintre cei chestionati au votat in ultimii trei ani la scrutinurile locale, regionale sau nationale, o scadere de circa 10% fata de situatia din 2011.

Printre invitatii care au sustinut discursuri in cadrul dezbaterilor s-au numarat Marita Ulvskog (vicepresedinta a Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale), eurodeputata Jude Kirton-Darling (membra a Comitetului pentru Comert

International si Comisiei pentru petitii), europarlamentarul Brando Benifei (membru al Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale), Florin Jianu (presedinte PTIR), Ionut Sibian (presedinte executiv FDSC), Marin Florian (presedinte Organizatia de Tineret a BNS), Ania A. Skrzypek (Senior Research Fellow la Fundatia de Studii Europene Progresiste FEPS), Resa Koleva-Demonty (Policy Officer al Fondului Social European in cadrul Comisiei Europene), Pavel Trantina (Presedintele al sectiei pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si cetatenie in cadrul Comitetului Economic si Social European EESC), Patrik Kovacs (Presedintele Organizatiei UE a Tinerilor Antreprenori JEUNE), Tom Vrijens (reprezentant al Institutului Sindicatelor Europene) si Daniela Runchi (reprezentanta JADE – organizatie de sprijin pentru studentii antreprenori).

Despre autor

-